KINDERDIJK  – Scheepsbouwer IHC en Subsea 7 hebben een contract getekend voor het ontwerp en de bouw van een nieuw reel lay pijpenlegschip. Dit hoogwaardige schip kan complexe pijpleidingen installeren, zoals pijp-in-pijp systemen.  In nauwe samenwerking met Subsea 7 heeft IHC verscheidene innovaties in het ontwerp opgenomen, waardoor dit het technologisch meest geavanceerde pijpenlegschip tot op heden is.

Dankzij de creatieve plaatsing van de drie machinekamers en de hoofd ‘reel’ (spoel), het efficiënte gebruik van de opbouw en de relatief lage pijpenlegtoren blijft het schip compact. Het slimme gebruik van de ruimte resulteert in een groot werkdek achter. Bovendien vermindert de verdeling van het gewicht de benodigde hoeveelheid ballastwater. De rompvorm is reeds getest in een tank.

Het pijpenlegsysteem, met twee tensioners, is in staat pijpleidingen te installeren in ondiepe wateren en tot dieptes van 3000m. Het grote multi-level werkstation optimaliseert de efficiëntie van de operatie, terwijl een vaste hulp reel, verzonken in het dek, zorgt voor flexibiliteit in laadvermogen.

IHC heeft tijdens de langdurige relatie met Subsea 7 in totaal acht schepen geleverd. Dit nieuwe reel lay schip is het eerste dat is uitgerust met een pijpenlegsysteem dat eveneens is ontworpen, geëngineerd en gebouwd door IHC. De levering van het schip is gepland voor begin 2020.

Dave Vander Heyde, CEO Royal IHC: “We zijn erg trots op het vertrouwen dat Subsea 7 stelt in IHC. Onze geïntegreerde aanpak bij het ontwerpen van schepen geeft Subsea 7 een toonaangevende asset, die de nieuwe standaard in offshore pijpenleggen wordt. De verhouding tussen de ‘top tension’ en laadvermogen tot waterverplaatsing, maakt dit het meest kosteneffectieve schip in de markt.”

De pijpenlegger zal op de IHC werf in Krimpen aan den IJssel gebouwd worden.