ALBLASSERDAM – De 55-jarige G. R., die op 22 juli 2017 een splinternieuwe fiets stal bij fietsenwinkel Het Rijwielhuis aan de Van Hogendorpweg in Alblasserdam, moet drieënhalve week de cel in. Dat heeft de politierechter woensdag 4 oktober 2017 beslist. De Rotterdamse vijftiger is in de afgelopen jaren al tig keer veroordeeld. Zijn strafblad is inmiddels 42 pagina’s lang. Daarmee kan de man gekwalificeerd worden als veelpleger.

De Rotterdammer was bij de behandeling van zijn zaak niet aanwezig. Hij liet zijn advocaat het woord doen. In de Dordtse rechtbank werd woensdag de fietsendiefstal in Alblasserdam behandeld èn het stelen van 7 pakken nootjes bij Albert Heijn in Rotterdam.

Fietsendiefstal
Over de fietsendiefstal bij Het Rijwielhuis verklaarde meneer bij de politie dat hij de fiets ter waarde van duizend euro inderdaad had gestolen. Dit zou hij gedaan hebben, omdat hij voor een bepaalde tijd weer in Rotterdam moest zijn en geen vervoer had. Meneer liep op 22 juli van dit jaar de Alblasserdamse fietsenzaak binnen, pakte de fiets en ging er meteen vandoor. Corné den Hartog van Het Rijwielhuis zag dit en sprintte er direct achteraan (zie foto). Met behulp van omstanders en medewinkeliers kon de dief in de kraag worden gevat. Nabij de Kastanjelaan werd de man door de politie gearresteerd. De gestolen fiets werd dezelfde dag nog teruggevonden en is weer terug bij de winkel.

Nootjes
Anderhalve week nadat de man was aangehouden in het Damdorp, ging hij in Rotterdam opnieuw in de fout. Hij nam bij supermarkt Albert Heijn zeven pakken met nootjes mee. Naar eigen zeggen had hij de nootjes in zijn binnenzak gestopt, omdat hij draaierig werd en zijn handen vrij wilde hebben voor het geval hij zou vallen. Met de noten in zijn binnenzak liep hij naar zijn scootmobiel buiten de winkel. Naar eigen zeggen om medicijnen te pakken. Meneer zou van plan geweest zijn om de noten later alsnog af te rekenen bij de servicebalie. De officier van justitie en de rechter geloofden daar niets van.

42 pagina’s strafblad
De Rotterdammer werd in april van 2017 nog veroordeeld voor winkeldiefstal. Hij kreeg daarbij een gevangenisstraf en een voorwaardelijke celstraf van tien dagen. De officier van justitie eiste in haar requisitoir een gevangenisstraf van vier weken, plus de tien dagen die opgelegd zouden worden als meneer weer de fout in zou gaan. “Het gaat om een hele brutale actie om zomaar een fiets weg te nemen. Meneer heeft inmiddels een documentatie van 42 pagina’s. Een flinke gevangenisstraf lijkt mij daarom passend.”

Gaat relatief goed met hem
De advocaat van de man vertelde dat meneer zich onlangs vrijwillig heeft aangemeld voor een behandeling bij Bouman GGZ om wat te doen aan het gebruik van ‘middelen’. De advocaat vertelde: “Hij wil iets aan zijn verslaving doen. Door het gebruik van middelen komt hij in de problemen. Meneer heeft een bijstandsuitkering, maar moet een deel van dat geld ook weer inleveren omdat hij bij een opvang zit. In verhouding met zijn verre verleden gaat het juist relatief goed met hem. Ik vraag om werkstraffen op te leggen. 20 uur voor de fietsendiefstal, 20 voor de nootjes en 20 voor de voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 dagen. In het totaal dus zestig uur.”

Uitspraak
De politierechter deed vervolgens direct uitspraak. Zij veroordeelde de vijftiger tot een gevangenisstraf van twee weken, plus de tien dagen cel die eerder voorwaardelijk opgelegd waren. Meneer moet dus drieënhalve week de cel in. In weer een deels voorwaardelijke straf zag de rechter niets. “Dat helpt blijkbaar niet, want in april heeft meneer nog een voorwaardelijke straf opgelegd gekregen.”

Hoger beroep
Het Openbaar Ministerie en de verdachte hebben twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Als dat niet gebeurt, is het vonnis definitief en verdwijnt G. R. voor 24 dagen achter de tralies.