NIEUW-LEKKERLAND – De deelnemers aan het jaarlijkse hardloopevenement van het Diabetes Fonds in Rotterdam, hebben 115.002 euro opgehaald voor onderzoek naar de ziekte. Het gaat om een recordbedrag. Ruim tweehonderd mensen, onder wie patiënten, hulpverleners, onderzoekers, familieleden en vrienden deden zaterdag mee aan de vijfde editie van de DiaBeatit Run. Ook het team ‘Shae en Luna SugarFriends’, met deelnemers uit Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland deed weer mee.

De deelnemers liepen in estafettevorm een dubbele marathon (84 km), van Rotterdam door het Groene Hart naar Amsterdam. De run begon met het beklimmen van de trappen van de Euromast. “Dat waren 589 trapjes. Ik heb nog spierpijn,” lacht Nieuw-Lekkerlander Stefan van Aarle.

Recordbedrag
Het team waar Stefan deel uit maakte haalde dit jaar maar liefst 10.912,63 euro op. Dat is enkele honderden euro’s meer dan vorig jaar en daarmee een recordopbrengst voor het team ‘Shae en Luna SugarFriends’. De deelnemers lieten zich in de afgelopen maanden sponsoren en organiseerden onder meer markt en een veiling. “We willen alle sponsors heel hartelijke bedanken voor hun bijdragen. Het is een prachtige opbrengst. Iedereen liep zaterdag met een big smile,” aldus Stefan.

Luna en Shae
Het team van de Alblasserdamse en Nieuw-Lekkerlandse renners is vernoemd naar Luna van Aarle (12) uit Nieuw-Lekkerland en Shae Schults (13) uit Strijen. Bij beide meisjes werd eind 2013 de diagnose Diabetes Type 1 vastgesteld. Dit veranderde hun leven ingrijpend. Diabetes type 1 houdt in dat de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt, doordat het afweersysteem de cellen die insuline produceren uitschakelt. Daarom is het nodig om bij alles wat er gegeten wordt, zelf insuline toe te dienen door middel van een spuit of pomp.

Diabetes
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Elke week komen er zo’n 1200 bij. De ziekte kan leiden tot ernstige complicaties zoals nierschade en blindheid.

Volgend jaar
Volgend jaar hoopt het team ‘Shae en Luna SugarFriends’ opnieuw deel te nemen aan de DiaBeatitRun. Ook dan hoopt het team weer veel geld binnen te halen, zodat Luna, Shae en de ruim één miljoen andere mensen met diabetes weer een onbezorgd(er) leven kunnen leiden.