ALBLASSERDAM – Op zondag 8 oktober 2017 vindt van 12.00–12.30 uur in de Alblasserdamse Ontmoetingskerk aan de Blokweerweg 75 voor het eerst een ‘prikkelarme kerkdienst plaats. De dienst is bedoeld voor iedereen die gevoelig is voor prikkels én hun familie. “We denken hierbij aan mensen met autisme, ADHD of HSP. Het kan voor hen een mogelijkheid zijn om weer een keer met elkaar naar de kerk te komen,” vertelt dominee Hans van Walsum.

De dienst is in de afgelopen periode voorbereid door ervaringsdeskundigen in samenwerking met ds. Hans van Walsum. De dominee vertelt: “Met elkaar hebben we gekeken waar mensen die gevoelig zijn voor prikkels behoefte aan kunnen hebben tijdens een kerkdienst. Praktisch betekent dit dat de piano bespeeld zal worden in plaats van het orgel en dat er minder mensen zijn dan in een reguliere dienst. Tijdens de dienst zal het geluid niet zo hard zijn, is het licht minder fel en is er meer ruimte tussen de stoelen. Daarnaast zorgen we voor een vaste structuur van de liturgie. Deze bevat alle onderdelen van een reguliere dienst, maar dan ingekort. Ook hebben we rekening met de prikkelgevoeligheid gehouden bij het uitkiezen van de liederen. De liederen zijn daarom niet zo lang en hebben een rustige melodie.”

Sommige mensen hebben behoefte aan meer structuur en duidelijkheid dan anderen. Daarom is het mogelijk om de liturgie vooraf al te ontvangen. Zo weten de bezoekers precies wat er die middag in de kerk gaat gebeuren.

Van Walsum besluit: “Om die reden is het fijn wanneer mensen ons laten weten dat ze van plan zijn om te komen, dan sturen we u de liturgie vast per e-mail (ervliegenthart@gmail.com)”