NIEUW-LEKKERLAND – Het was zaterdag 30 september 2017 feest op korenmolen De Regt langs de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland. Gevierd werd dat Jan Cornelis de Vries (78)  al zestig jaar molenaar is. De heer De Vries werd door Gé Zandvliet, voorzitter van de Stichting Herstel Korenmolen de Regt, in het zonnetje gezet. Verder bedankte de voorzitter de heer De Vries voor al zijn inzet voor korenmolen de Regt in de afgelopen jaren. “Zonder de inzet van Jan hadden we geen kap op deze molen gehad.”

Tot slot complimenteerde Zandvliet de molenaar voor zijn positieve instelling. “De gezondheid van Jan heeft ernstige klappen gehad in het afgelopen jaar. Door zijn positieve instelling en zijn discipline is hij in staat geweest hier doorheen te komen. Respect hiervoor.”

Molenaar De Vries, molenaar bij De Regt, vertelde over zijn ziek zijn: “Het is een wonder dat ik hier nog sta. Ik had dit niet meer verwacht. Ik hoop mijn werk nog jaren te kunnen doen.”

Verder vertelde de Nieuw-Lekkerlander, die jarenlang molenaar was op een molen in Kinderdijk, dat hij zich toch enige zorgen maakt over het nieuwe project met molen De Regt. De komende winter wordt een generator in de molen geïnstalleerd, waarmee de molen straks stroom kan opwekken. “Daar is eigenlijk meer kracht en meer wind voor nodig dan nu het geval is. Ik zeg niet dat alle hoge bomen om moeten, maar er moet wel wat gebeuren om het maximale eruit te halen. Een paar gaten tussen de hoge bomen is wel nodig.”

Na de toespraken was het tijd om de taart aan te snijden. Vervolgens kregen de gasten de gelegenheid om de heer De Vries te feliciteren met het jubileum.

Jan Cornelis de Vries ontving drie jaar geleden uit handen van burgemeester Dirk van der Borg en in bijzijn van de Commissaris van de Koning de heer Jaap Smit een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurde tijdens de feestelijke opening van Korenmolen De Regt langs de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland.

De Vries was van 1962 tot 2002 als molenmaker en molenaar in dienst van het Hoogheemraadschap van Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (voorheen Waterschap Nederwaard). Tot 2006 woonde hij in de 1e molen van Nederwaard.

 Sinds 2002 is hij initiator en onbezoldigd molenaar en opzichter van de Stichting Herstel Korenmolen “De Regt”. Hij heeft zich op bijzondere wijze ingezet voor de grondige renovatie van deze Korenmolen. Door de inzet van betrokkene kon flink worden bezuinigd. Hij wierf vrijwilligers, begeleidde hen en verrichtte ook zelf veel kluswerk. Tijdens de restauratiefasen kwamen onder andere diverse betimmeringen, molenonderdelen, een toiletvoorziening, ramen, deuren en hiermee ook de toegang van de ontvangstruimte van zijn hand.

Ook het volledig bouwen en terugplaatsen van de kap en wieken van de molen heeft decorandus, samen met een groep vrijwilligers – met eigen handen verricht. In ruim anderhalf jaar tijd is hij in staat gebleken om het belangrijkste deel van de bouw van de kap te realiseren. Slechts enkele onderdelen zijn uitbesteed aan derden.