ALBLASSERDAM – Fotograaf Leonard van der Kuijl uit Alblasserdam is afgelopen zaterdag 23 september 2017 met maar liefst negentien bruiden en zeventien bruidegommen naar Frankrijk geweest voor een fotoreportage in het plaatsje Ault. “Het was echt een ongelofelijke ervaring. Heel het dorp kwam kijken naar alle bruiden die over hun kleine strandje liepen. We hebben fantastische plaatjes kunnen maken,” vertelt Leonard.

Droom
In de afgelopen maanden konden bruiden en bruidegommen zich aanmelden voor de groepsreis naar Frankrijk. Daar werd met veel enthousiasme gebruik van gemaakt. Leonard: “Af en toe moet je dingen doen en organiseren die je leuk vindt. Dit was echt een droom van mij; waarvan ik eerst dacht dat het nooit zou lukken. Van de negentien bruiden had ik er zelf al veertien voor mijn lens gehad op hun trouwdag.”

Ault
Zaterdag de 23e was het zover en ging de reis om 6 uur van start in Alblasserdam. Met een bus van Snelle Vliet vertrok het gezelschap richting Frankrijk, om daar rond 12.30 uur aan te komen bij het plaatsje Ault. De Alblasserdamse fotograaf legt uit waarom er voor Ault is gekozen: “Ik heb ooit een rondreis gedaan en kwam toen langs dit plaatsje. Ik dacht: wauw, dat ziet er heel mooi uit; een mooie locatie die niet toeristisch is. Heel geschikt dus voor deze reportage.”

Drone
Tijdens de reis konden de bruiden de jurken aan doen en werden de kapsels bijgewerkt door Yvonne de Kok en Hanna Roubos. Op de plaats van bestemming werd de groep gesplitst. “De ene groep ging het eerste uur met mij mee en het tweede uur met fotograaf Adrie van der Linden uit Ridderkerk. Daarnaast waren er nog een aantal ‘second shooters’ die ‘the making of’ hebben vastgelegd. We hebben veel mooie beelden kunnen maken. Ook hebben we een drone gebruikt,” aldus Leonard.

Rond 16.00 uur vertrok het gezelschap weer naar Nederland om daar om 22.30 uur moe, maar voldaan aan te komen.

Volgend jaar weer
Volgend jaar hoopt Leonard opnieuw een dergelijke reis te organiseren. Hij vertelt: “We overwegen om dan met de trein naar Parijs te gaan. Alle bruiden ( “niet alleen die ik al gefotografeerd heb tijdens de trouwerij”) zijn ook dan welkom om mee te gaan.” Meer informatie hierover volgt tegen die tijd op de website van Leonard en op zijn Facebookpagina. Op die pagina’s zullen binnenkort ook nog meer beelden van de reis naar Ault gepubliceerd worden.

Foto’s: Leonard van der Kuijl en John Maas Fotografie.