ALBLASSERDAM – Met een opvallende bakfiets, die werd beschilderd door bewoners van Wooncadans, gaat de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) de wijk in om het gesprek aan te gaan met inwoners van het Damdorp. Tijdens de braderie van het Havenfestival had wethouder Dorien Zandvliet de eer om de bakfiets officieel in gebruik te nemen.

‘Gewapend’ met koffie, thee en bakfiets gaat Maria Remmers van de SWA op pad om van bewoners te horen wat hen bezighoudt in hun wijk en wat zij bijvoorbeeld nog missen. Het initiatief is bedoeld als laagdrempelige manier om in gesprek te komen met jong en oud. Mensen die een leuk idee hebben voor de wijk of informatie willen over vrijwilligerswerk, mantelzorg of sociaal raadsliedenwerk zijn van harte welkom voor een kop koffie.

Niet alleen de SWA, maar ook de gemeente Alblasserdam vindt het belangrijk dat er wordt ingespeeld op wensen en behoeften van inwoners. Dorien Zandvliet: “Om te horen wat mensen bezighoudt is het goed dat de SWA mensen opzoekt. De bakfiets is zo’n opvallende en leuke verschijning dat het voor inwoners uitnodigend is om voor een praatje op de mensen van de SWA af te stappen. De gemeente is benieuwd naar ideeën van mensen en wat ze samen kunnen en willen doen om de wijk, zowel fysiek als sociaal, mooier te maken. Het dorp is immers niet van de gemeente of de SWA, maar het zijn de mensen zelf die het maken. Het thema eenzaamheid zie ik ook als interessant thema om de wijk in te gaan. Zijn mensen bekend met eenzaamheid en weten ze of er buurtbewoners zijn die te maken hebben met eenzaamheidsgevoelens?”

Als iemand een goed idee of initiatief heeft dat bijdraagt aan het mooier of socialer maken van Alblasserdam, zal de gemeente dit waar mogelijk ondersteunen. Zandvliet: “Bijvoorbeeld via een stichting als de SWA, die bewonersinitiatieven ondersteunt met informatie en advies. En als iemand een idee heeft waarbij gebouwd moet worden dan kunnen inwoners terecht bij de gemeente. Samen moeten we ervoor zorgen dat ideeën op de juiste plek terecht komen.”

Wat de SWA betreft trekken ook andere partners van de stichting eropuit met de bakfiets. De stichting hoopt dat de bakfiets een herkenbare verschijning wordt in het dorp waar mensen zich welkom voelen voor het bespreken van een idee of gewoon voor een praatje.

Heeft u een idee om de wijk mooier en/of socialer te maken en wilt u niet wachten tot de bakfiets in uw wijk komt? Dan kunt u natuurlijk ook contact opnemen met de SWA. Telefoon: 078 – 20 21 22 3, email: info@stichtingwelzijnalblasserdam.nl Website: www.stichtingwelzijnalblasserdam.nl