ALBLASSERDAM – In tegenstelling tot voorgaande jaren is het Havenfestivalweekend in Alblasserdam goed verlopen. De politie hoefde niemand aan te houden. De organisatie van het Havenfestival en de politie en gemeente hadden dit jaar enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo was er tussen het middagprogramma en het avondprogramma een pauze en vonden de feesten vooral op het Landvastterrein plaats in plaats van op de Dam.

Rond 01.00 uur ging de muziek op het Landvastterrein uit en werd er ‘afgebouwd’. Rond 02.00 waren de meeste gasten vertrokken. Rondom de Dam stonden nog wel diverse groepen jongeren. Rond 02.30 uur ontstond een klein opstootje, maar die werd door vrienden van de beide partijen in de kiem gesmoord. Politie-optreden was niet nodig.

Tussen 03.30 en 4.00 uur werden ook de laatste jongeren door de politie verzocht om de Dam te verlaten en naar huis te gaan. Even na 04.40 uur bleek een groepje jongeren een bouwcontainer nabij het Makado in brand gestoken te hebben. De brandweer kwam met spoed ter plaatse om te blussen.

Evaluatie
Binnenkort wordt het Havenfestival met de betrokkene partijen geëvalueerd. Het lijkt er op dat een  van factoren, het weer, de politiecamera op de Dam, de aangepaste programmering en de feestlocatie, een rol hebben gespeeld bij het verloop van de rustige avond.

Tevreden
Ook de rest van de Havenfestivalweek is goed verlopen. Het organiserende stichtingsbestuur van het festival is tevreden: “Het heeft veel energie gekost, maar we zijn tevreden met het resultaat. We kunnen terugkijken op een goed feest. Natuurlijk zijn er altijd wel verbeterpunten, maar we zijn een lerende organisatie. Elk jaar zijn er weer nieuwe verbeteringen,” vertelt Frank van Welzenis van het bestuur.

Voor iedereen
Bestuurslid André Ruikes vult aan: “De organisatie heeft meer energie dan andere jaren gekost. Dat had onder meer te maken met zieke bestuursleden. Daarnaast loopt alles ook wat soepeler als het weer meewerkt. Alles bij elkaar opgeteld zijn veel dingen uiteindelijk wel op z’n pootjes terecht gekomen. We kunnen als dorp hartstikke trots zijn op een evenement dat bedoeld is voor alle lagen van de bevolking. Voor alle leeftijdscategorieën was er iets te doen.”

Er was ook na afloop van de evenementen (vooral) een ontspannen sfeer op de Dam.

De gemeentelijke buitendienst was tot 4 uur bezig met het opruimen van de spullen en het weghalen van wegafsluitingen.

Om 03.50 uur werden de laatste jongeren verzocht om naar huis te gaan.