ALBLASSERDAM – Het 27e Havenfestival is maandagavond 11 september 2017 officieel van start gegaan in Landvast in Alblasserdam met woorden van burgemeester Jaap Paans en voorzitter Ariejanne de Koning van de Stichting Havenfestival Alblasserdam, gevolgd door het toneelstuk ‘Onrust in het rusthuis’, uitgevoerd door PJG Streefkerk. De burgemeester wenste iedereen veel plezier. De hele week zijn er tal van activiteiten in het Damdorp. Het havenfeest wordt zaterdag afgesloten met een braderie, vuurwerk en het optreden van een band.

Dinsdag
Dinsdag 12 september vindt de Rabo Clubkasrun plaats. De start en finish van de run zijn op de Dam. De aanvang voor de jeugd tot vijftien jaar is om 18.30 uur. De start voor deelnemers van vijftien jaar en ouders is om 19.30 uur. Deelnemers kunnen door mee te lopen de kas van hun vereniging spekken. Iedere gelopen ronde levert 1,50 euro op. De organisatie is in handen van Rabobank Drechtsteden en Alblasserdamse Atletiek Afdeling ( AAA).

Woensdag
Woensdagmiddag 13 september zijn er in het Makado om 14.30, 15.15 en 16.00 uur poppenkastvoorstellingen.

Woensdagavond 13 september vindt de vlottenrace plaats in de Haven. De start is om 18.30 uur. Diverse bedrijven zullen het die avond tegen elkaar opnemen. Voor de deelnemers die het snelst heen en weer peddelen, is er een prijs.  Het wedstrijdschema ziet er als volgt uit:
18:30 uur : Antrada toegang & beveiliging – Scouting Alblasserdam
18:40 uur : Bike Totaal Philip de Koning – Brandweer Alblasserdam
18:50 uur : Publieke Peddels – Coatinc Alblasserdam
19:00 uur : Prins Auto`s – Plaisier bv
19:10 uur : Maat – WASKO kinderopvang
19:20 uur : de Vlotte Bouwers – Toyota Schouten
19:30 uur : Jeugdbrandweer Alblasserdam – Blieck`s Point
19:40 uur : Hema Alblasserdam – Party & More
19:50 uut : de Boertjes van de Plantage – Bochanen & Zonen
20:00 uur : EHBO Alblasserdam – de Haan Verhuizingen
20:10 uur : Hak bv – ZPC Wiekslag
20:20 uur : Finale
20:25 uur : prijsuitreiking

Donderdag
Donderdag 14 september is er bij Landvast een buitenfilm. De film ‘Demain tout commence’ zal worden vertoond. Kaarten kosten 17.50 (film + diner) en zijn verkrijgbaar bij Landvast.

Vrijdag
Vrijdag 15 september vindt op het Raadhuisplein vanaf 20.00 uur de taptoe plaats.  Deelnemende korpsen zijn: Bicycleband Crescendo Opende, Jeroen Bosch Verkennersband `s-Hertogenbosch en de Showband KDO Groessen.

Verder vindt vrijdagavond 15 september de gondelvaart plaats. Versierde en verlichten boten vertrekken om 20.30 uur bij De Krom in Oud-Alblas. Ze worden om 22.00 uur verwacht in Alblasserdam.

Tot slot treedt de band The Bleaks van 22.00 tot 01.00 uur op, op de Dam ter hoogte van Blieck’s Point.

Zaterdag
Zaterdag 16 september vindt van 09.00 tot 17.00 uur de braderie rondom de Haven plaats. Er zijn ruim 400 kramen.  Vanaf 11.00 uur treden bij het amfitheater in de Haven diverse koren op. Verder zijn er op het Raadhuisplein vanaf 13.00 uur optreden van diverse bands.

Kerktoren
Bij de Grote Kerk aan het Cortgene wordt de mogelijkheid geboden om voor één euro de kerktoren te beklimmen. Op het kerkplein wordt het ook gezellig gemaakt met kraampjes waar pannenkoeken, broodjes hamburger, sieraden, honing rechtstreeks van de imker, veel spulletjes uit grootmoeders tijd, verkrijgbaar zijn. De Damsteen aan het kerkplein is geopend voor koffie / thee met gebak, soep en broodjes. In de kerk is orgelspel en verder is er een kelderverkoop, ingericht als kringloopwinkel met boekenuitverkoop. De opbrengst van de markt bij de kerk komt ten goede aan het onderhoud aan het dak van de kerk.

Vuurwerk
Om 21.30 uur is er een vuurwerkshow op het Zuiderstek (zichtbaar vanaf de Haven). Het festival wordt afgesloten met het ‘Feest aan de Haven’ met De Hermes House Band, de DJ Contest en Iris & Friends.

 

Stichting Welzijn Alblasserdam (de SWA) introduceert tijdens het Havenfestival op zaterdag 16 september iets nieuws voor in het dorp. Om 14.00 uur wordt De Bakfiets onthult bij de kraam van de SWA, welke voor het kantoor aan de Cortgene 20 zal staan. De opening zal worden gedaan door wethouder Dorien Zandvliet.

 

Met De Bakfiets gaat de SWA vanaf 16 september de wijken in. De fiets wordt volgeladen met speelgoed, koffie en ideekaarten. Op strategische plaatsen door het hele dorp zal dit vervoersmiddel worden geplaatst en bemand door werknemers van de stichting. De kinderen kunnen vrijblijvend gebruik maken van het speelgoed, de volwassenen krijgen een lekker bakkie koffie en de medewerkers halen ideeën op bij de Damdorpers. Iedereen is welkom om een gesprek aan te gaan met iemand van de SWA of met elkaar.

 

Maria Remmers, Dorpsmakelaar bij de SWA, vertelt: “Met behulp van De Bakfiets willen wij ideeën ophalen bij alle inwoners van Alblasserdam. Jong en oud mogen tips en vragen aan ons meegeven, zodat wij hiermee aan de slag kunnen. Wat mis jij in het dorp? Vertel het ons en samen gaan wij aan de slag. De ideeën en energie komen bij de bewoners vandaan. De SWA is blij met de steun vanuit de gemeente, zodat we deze gave projecten op kunnen zetten.”

 

Voor standplaatsen en de dagen waarop De Bakfiets wordt ingezet, kunt u terecht op de Facebookpagina van de SWA. Tijdens het Havenfestival wordt meer informatie over dit project en de SWA gegeven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maria Remmers, Dorpsmakelaar, via m.remmers@stichtingwelzijnalblasserdam.nl of via 078 – 20 21 22 0.