ALBLASSERDAM – Na de succesvolle edities van 2015 en 2013 tijdens het Alblasserdamse Havenfestival, krijgt de gondelvaart over het riviertje De Alblas een vervolg op vrijdag 15 september 2017. Het is inmiddels een paar maanden mogelijk om in te schrijven. De organisatie laat weten dat er gezocht wordt naar nog meer deelnemers. Ook inwoners van Molenwaard mogen meedoen. Het thema van het tweejaarlijkse evenement is dit jaar ‘Maritieme creativiteit (duurzaam en innovatief)’. “Alle deelnemers worden uitgedaagd om hun creativiteit de vrije loop te laten en wat moois te maken,” vertelt Linda Maat, die zich onlangs, samen met Ap Kremer, aansloot bij het bestuur.

Planning
De afvaart is op vrijdag 15 september 2017 om 20.30 uur bij café de Krom, te vinden aan het Oosteinde 6 in Oud-Alblas. Alle deelnemers sluiten aan achter de Glashopper. Het is de bedoeling dat de deelnemers ook aangesloten te blijven. De aankomst is rond 22.00 uur in Alblasserdam. Bij aankomst gaat de Glashopper in het midden van de Alblas liggen ter hoogte van Polderstraat 58 en alle deelnemers varen om de Glashopper heen. Alle deelnemers ontvangen voor vertrek in Café de Krom een vaantje, het reglement en vrijwaringsverklaring en een volgnummer. De prijsuitreiking is waarschijnlijk zaterdagmiddag op het Raadhuisplein.

Bruggen
In tegenstelling tot de gondelvaart bij Giessenburg, heeft organisatie in Alblasserdam en Oud-Alblas te maken met bruggen op de route. “Het is dan ook belangrijk om daar rekening mee te houden bij de versieringen van de boot. Daarnaast is het van belang om te zorgen voor voldoende verlichting,” benadrukt de organisatie.

Veilig
Onlangs is de Stichting Op de Alblas opgericht. De stichting vraagt de vergunning voor het evenement aan. Ook komt er een veiligheidsplan en calamiteitenplan. Dit jaar zal ook het Waterschap meevaren om te controleren of alles volgens de regels verloopt. De muzikale omlijsting wordt dit jaar onder meer verzorgd door het feestorkest De Vrolijke Noot van Soli Deo Gloria en De Meulenmakers van Excelsior.

Prijzen
Er zijn prijzen voor het mooist verlichte vaartuig en er zijn prijzen voor de mooist verlichte tuin/huis langs de route. Bewoners langs het water ontvangen binnenkort een folder waarmee ze zich kunnen opgeven en worden opgeroepen hun tuin/huis zo origineel mogelijk te verlichten.

Opgeven
Om mee te varen is het noodzakelijk om aan te melden. Aanmelden kan via: Linda Maat (maat@arjan-linda.nl of 06-10093167) Deelname is gratis. Het inschrijfformulier is hier te downloaden.

Foto’s: Cees van der Wal.