ALBLASSERDAM – De kinderen van basisschool ’t Nokkenwiel in Alblasserdam (locatie Boerenpad) pleiten voor het weghalen van het houten noodgebouw op hun schoolplein en aanpassing van het plein. De kinderen van de leerlingenraad kwamen naar het gemeentehuis om de gemeenteraad hierover toe te spreken. Noortje Kraaijeveld, Renate van Holst, Noa Wonnink, Marit den Ouden, Lucas Verboom, Melle van Hulten, Kristel van Middelkoop en Niels Kroeze presenteerden het plan dat zij hebben met hun schoolplein.

Afgekeurd
“Ons doel is dat het huidige plein wordt vernieuwd en dat het houten gebouw, dat nu leegstaat, wordt weggehaald,” vertelden de kinderen. De leerlingen vervolgden: “Het houten gebouw, dat is afgekeurd door de GGD, is te oud om nog te gebruiken. Het gebouw moet weg. Op die plek willen we veldjes om te voetballen en te hockeyen en we willen een stuk natuur met schommels, omdat onze school te weinig natuur heeft.”

Geen herbestemming
Een herbestemming van het noodgebouw, dat tot vorig jaar in gebruik was, zien de leerlingen niet zitten: “Het kost meer geld om het op te knappen, dan om het weg te halen. Als er dan andere organisaties in komen, komen er veel mensen op ons schoolplein. Dat is raar voor de kinderen en geeft overlast. We hebben gekeken naar alternatieven voor organisaties die in het houten gebouw willen. Er staat nog een pand leeg op de Dam en er is nog een locatie naast Dok11 vrij.”

Helpen
Het huidige schoolplein is volgens de kinderen echt aan vervanging toe. “Er zijn veel hangjongeren op ons plein. Daardoor zijn muren beklad met graffiti. Ook de bankjes zijn kapot en beschadigd. Verder moet de tafeltennistafel verplaatst worden, want we hebben nu niet veel ruimte om te tafelen. Hopelijk willen jullie ons helpen,” vertelden de kinderen aan de gemeenteraad.

Geld
Hoeveel geld er nodig is, is nog niet berekend. “We willen eerst zeker weten of het gebouw weg kan. Daarna gaan we verder uitrekenen. We willen in ieder geval ook zelf acties voeren om geld op te halen.”

Niet alleen gemeente
De burgemeester vulde hierop aan: “De kinderen hebben goed in de gaten dat de gemeente niet al het geld kan leveren, maar dat ook het schoolbestuur, de ouders en de leerlingen zelf aan zet zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf tegels eruit halen en geld ophalen.”

Renovatie
Eén van de ouders van de leerlingen uit de medezeggenschapsraad lichtte het plan voor de renovatie van het plein nog verder toe: “Zowel het schoolgebouw als het schoolplein zijn dringend aan renovatie toe. Op het schoolplein staat het houten gebouw al geruime tijd leeg en staat te verpauperen. Grote wens van ’t Nokkenwiel is verwijdering van het houten pand. Het gebouw is in zeer slechte staat. De inspectie heeft in het verleden al forse kritiekpunten laten zien. Denk daarbij aan brandgevaar en een ongezond binnenmilieu. Het is onduidelijk welke plannen de gemeente Alblasserdam heeft met dit gebouw. De ene keer wordt ‘ruimte voor CJG’ genoemd, de andere keer gaan er geruchten over een Wereldwinkel.”

Zo snel mogelijk weg
Na de presentatie door de kinderen was er applaus van de raadsleden. Raadslid Haci Erdogan van de PvdA liet weten dat hij zich in gaat zetten voor het weghalen van het noodgebouw. “Ik heb zelf ook op die school gezeten en heb het plein meerdere keren zien veranderen. Ik ben er voor om het gebouw zo snel mogelijk weg te laten halen.”

De andere partijen namen nog geen standpunt in. Burgemeester Paans bedankte de leerlingen voor hun komst en beloofde dat de raad gaat nadenken over wat er is verteld.

Burgemeester Jaap Paans sprak eerder al met de leerlingenraad en adviseerde toen om in te spreken bij de gemeenteraad, omdat de raad over de financiën gaat.