KINDERDIJK – Twee Amerikaanse echtparen hebben afgelopen week hun boot gemist bij kinderdijk. Het eerste echtpaar bezocht maandag de molens. Toen ze bij de aanlegsteiger aankwamen, bleek hun cruiseschip weggevaren te zijn. Een Alblasserdammer schoot te hulp. Hij vertelt: “Die mensen waren bezig met en souvenir kopen en zijn toen door de gids vergeten. Het was een ouder echtpaar. Ik heb ze met mijn eigen auto naar Gorinchem gebracht. Ze waren helemaal ontdaan. In Gorinchem konden ze weer aan boord,” aldus de Damdorper.

Twee dagen later gebeurde exact hetzelfde. Opnieuw was een Amerikaans echtpaar niet op tijd bij de boot. Het tweetal is per taxi naar Dordrecht gebracht, om daar alsnog aan boord van het Viking-cruiseschip te gaan.

Volgens Cees van der Vlist, directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), gebeurt het regelmatig dat toeristen de boot missen. “Onze gidsen tellen de gasten niet. Het zijn geen kinderen die we aan een touwtje meenemen. De gidsen halen mensen van boord en leiden ze rond. Soms gaan mensen halverwege wat drinken of zelf iets bekijken. Alle gasten weten hoe laat ze aan boord moeten zijn. Als ze te laat zijn, is de boot weg.”

Van der Vlist bood zelf ook al een aantal keer hulp. “Ik heb ook al eens mensen naar Gorinchem gebracht. Het komt gemiddeld wel een paar keer per maand voor. De meesten blijven er nuchter onder en bestellen een taxi. Wij helpen ze met het doorgeven van de vaarroute van de boot. Het is voor ons een bekend fenomeen. ”