ALBLASSERDAM – De 2-jarige Bernhard Paans, die maandag 31 juli 2017 te water raakte in de Middelwetering achter de Adriaan van Ostadelaan in Alblasserdam is weer thuis. De dreumes mocht afgelopen weekend het ziekenhuis verlaten. “Het gaat heel goed met hem. Het is echt een wonder Gods dat het zo mag gaan, zoals het nu gaat,” zo laat Bernhards moeder Greet desgevraagd weten.

Te water
Bernhard viel 31 juli in een sloot nabij zijn woning aan de Adriaan van Ostadelaan. Moeder Greet trof haar kind in het water aan. Ze vertelt: “Ik voel mezelf nog rennen naar die sloot. Ik zag zijn zeefje, dat hij twee dagen eerder voor zijn verjaardag had gehad, in de sloot drijven en toen ik goed keek zag ik zijn handje net onder het wateroppervlak. Dan weet je genoeg…” De moeder sprong direct in de wetering en haalde haar kind uit het water en nam het mee naar huis, waar de hulpdiensten gewaarschuwd werden.

Zeer kritiek
Diverse politie-eenheden, meerdere ambulances, een traumahelikopter en burgerhulpverleners kwamen ter plaatse voor hulp. De 2-jarige werd na behandeling in de woning in zeer kritieke toestand, onder politiebegeleiding, naar het kinderziekenhuis in Rotterdam gebracht voor verdere behandeling. De eerste dagen zag het er slecht uit. De jonge Damdorper kreeg er een longontsteking bij en de situatie werd omschreven als ‘erg zorgelijk’. Na een aantal dagen was er toch enige vooruitgang te zien.

Gore sloot
Moeder Paans: “Bernhard viel in een ontiegelijk gore sloot. Nadat hij uit de sloot was gehaald en op zijn buik was gelegd, gulpte de modder eruit. In het ziekenhuis hebben ze nog meer uit zijn longen gehaald en dat op kweek gezet. Daar kwam een aantal beestjes uit die in die sloot zaten en daar op afgaande is er goede antibiotica gegeven. God heeft dit willen zegenen. Er is veel voor ons kind gebeden en die gebeden zijn echt verhoord.”

Vier weken ziekenhuis
De eerste paar dagen lag de peuter continu aan de hartlongmachine (ECMO) op de intensive care. Na twee weken was er zoveel vooruitgang, dat de kleine Damdorper van het Sophia Kinderziekenhuis werd overgeplaatst naar het Ikazia Ziekenhuis. Daar knapte hij in de afgelopen twee weken nog verder op. “Ook de scan van zijn hoofdje was helemaal goed.” Sinds een paar dagen loopt de jongen weer vrolijk door zijn ouderlijk huis.

Wonder
Greet vertelt: “Het gaat goed met hem. Het is weer hetzelfde pittige ventje, zoals hij was. Bij thuiskomst begon hij gelijk met zijn Duplo-trein te spelen, alsof er niets is gebeurd. Het is ongelofelijk en bizar. We ervaren dit echt als een wonder van God. Toen we Bernhard ophaalden uit het ziekenhuis, konden we alleen maar naar boven kijken. We hebben negen jaar op dit kind gewacht en als je hem dan zo terug mag krijgen, is dat gewoon bijzonder. Echt waar.”

Medeleven
Veel buurtbewoners en mede-Alblasserdammers leefden in de afgelopen weken mee met het gezin Paans. Het gezin, dat overweldigd werd met kaarten en cadeaus, heeft dit medeleven erg op prijs gesteld.

Controle
In de komende tijd moet de Bernhard nog een aantal medicijnen innemen en nog twee keer terug naar het ziekenhuis voor controle. Verder lijkt de jongen geen nadelige gevolgen over te houden aan het incident.

De plek waar Bernhard in de Middelwetering viel.