ALBLASSERDAM – De hoeveelheid ingezameld plastic, metaal en drinkkartons (PMD) en groente, fruit- en tuinafval (GFT) is flink toegenomen. In de eerste helft van dit jaar is 114 ton PMD en 103 ton GFT meer ingezameld dan in dezelfde periode vorig jaar. Het restafval is hierdoor met 391 ton afgenomen. “Dit mooie resultaat is te danken aan de inzet van de inwoners van Alblasserdam,” zo meldt de gemeente Alblasserdam op haar website.

De gemeente wil de hoeveelheid restafval per inwoner terugbrengen tot 100 kilo per jaar. “Om dit voor elkaar te krijgen, gaat de gemeente investeren in ondergrondse containers. Verder wordt gezocht naar oplossingen voor de inzameling van luiers en van GFT bij hoogbouw,” meldt de gemeente.

Wethouder Peter Verheij vertelde in mei, toen een begin van de daling van de hoeveelheid restafval zichtbaar werd, blij te zijn met de resultaten. Verheij vertelde toen: “Ik ben heel blij met deze resultaten. Onze inwoners gebruiken de nieuwe container steeds meer. De daling van het restafval geeft aan dat we op de goede weg zijn naar ons doel: 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Ik hoop van harte dat alle inwoners uiteindelijk meedoen. De bewustwording wordt steeds groter, dat zien we ook aan het aanbieden van groente-, fruit en tuinafval. Ik zie het als een gezamenlijke uitdaging om ook de volgende stappen richting de 100 kilo te zetten!”

Eigen container
Begin dit jaar is het scheiden van PMD anders aangepakt in Alblasserdam. Sinds maart heeft iedere inwoner met een tuin een nieuwe plastic container met oranje deksel. Daarnaast zijn de locaties van de oranje verzamelcontainers herverdeeld.