ALBLASSERDAM – Na de zomer start projectontwikkelaar BM Projectontwikkeling met de voorbereidende werkzaamheden voor nieuwbouw op het oude Bochanenterrein in Alblasserdam. Op dit terrein komen supermarkt Dirk en een aantal dagwinkels met daarboven 11 koopappartementen en 14 huurappartementen. Ook wordt een parkeerterrein aangelegd voor bezoekers van de winkels. De oplevering staat gepland voor eind 2018.

Op het terrein staan nu nog enkele panden. Deze worden gesloopt. Het stenen materiaal wordt vermalen tot gebroken puin en zoveel mogelijk hergebruikt voor de wegfundering op de locatie. Daarna wordt het gebied bouwrijp gemaakt door onder andere kabels, riool en andere leidingen aan te leggen en het terrein vlak te maken.

Heipalen
In oktober kunnen naar verwachting de eerste heipalen de grond in. Het heien neemt ongeveer één week in beslag. Verder duurt de bouw ongeveer één jaar. Eind 2018 kunnen de nieuwe winkels worden geopend en kunnen de bewoners intrek nemen in hun nieuwe appartement. Supermarkt Dirk zal dan vertrekken vanaf de Sportlaan in het Damdorp. Wat er met de locatie gebeurt die daar dan vrijkomt, is nog niet bekend.

Overlast
Het bouwverkeer rijdt via de Plantageweg de bouwlocatie op en af en de bouwkeet wordt op het terrein zelf geplaatst. “De verkeersoverlast zal daardoor minimaal zijn,” meldt de gemeente Alblasserdam op haar website. Daarnaast zal het slopen, heien en opbouwen geluidsoverlast kunnen geven. De werkzaamheden vinden daarom niet vóór 7.00 uur plaats. De projectontwikkelaar zal de direct omwonenden voorafgaand aan de start van de werkzaamheden verder informeren over de planning en mogelijke overlast.

Centrumontwikkeling
Wethouder Arjan Kraijo: “Met dit project, dat ‘De nieuwe Plantagewerf’ wordt genoemd, knappen we weer een stukje van het centrum van Alblasserdam op. In 2016 stelde de gemeente een centrumvisie vast met verschillende ontwikkellocaties in het centrumhart en de directe omgeving, waaronder het Raadhuisplein, Bos Rijkee en dit oude Bochanenterrein. Hiermee moet het centrum van Alblasserdam binnen tien jaar dé ontmoetingsplek van het dorp worden waar functies logisch met elkaar verbonden zijn en waar inwoners, ondernemers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.”

Vertraging
Eind 2014 werden omwonenden geïnformeerd over de plannen. De planning was toen dat het hele project begin 2017 al afgerond zou zijn. Onder meer door beroepen tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State, ingesteld door de eigenaar van winkelcentrum Makado en de winkeliersvereniging van het Makado, liep het plan vertraging op. Het beroep werd een paar dagen voor de zitting ingetrokken. De zaak is daardoor dus niet door de RvS behandeld.

Brand
Het pand van Bochanen aan de Plantageweg staat al meer dan acht jaar leeg. In januari 2009 ging een groot deel van de garage in vlammen op, nadat er vuurwerk naar binnen was gegooid. Het garagebedrijf verhuisde daarop naar de Ampèrestraat. Later kwam ook de oude gemeentewerf vrij, waardoor er nog meer ruimte vrijkwam voor woningbouw en de bouw van een supermarkt.