ALBLASSERDAM – Jeugdland Alblasserdam is afgelopen week door 1951 kinderen tussen de zes en twaalf jaar bezocht. De 51e editie was weer volledig georganiseerd door vrijwilligers in de laatste week van de zomerschoolvakantie. Voorzitter Cynthia Prins vertelt dat het dit jaar ‘een enorme uitdaging’ is geweest om alle activiteiten doorgang te laten vinden in deze week.

Prins: “Jeugdland mag gelukkig elk jaar weer op een vaste groep vrijwilligers rekenen, maar dit jaar was het echt bikkelen. Een groot deel van de vrijwilligers zijn de (klein)kinderen van onze coördinatoren, vrijwilligers en bestuursleden. Ons beleid is (vanwege veiligheid en verzekering) om geen kinderen onder de 15 als vrijwilliger of stagiaire in te zetten, maar dit jaar was er zo een enorm tekort dat wij dankbaar gebruik hebben gemaakt van de kinderen van 12 jaar die mee wilden helpen.”

Vrijwilligerstekort
De kinderen werden in overleg ingezet bij het knutselen en schminken onder toezicht van een volwassene. Een aantal activiteiten kon door een vrijwilligersgebrek niet doorgaan. Prins vertelt: “Op maandag hadden wij vanwege een gebrek aan vrijwilligers in de ochtend lege knutseltafels, kon het gamen in de bioscoop geen doorgang vinden en hadden in de rest van de week vrijwilligers soms driedubbele taken. We zoeken ieder jaar hulp bij het rondbrengen van de koffie, knippen van patronen, toegangscontrole en meer. De werkzaamheden zijn heel divers. Wij hopen volgend jaar op meer vrijwilligers om Jeugdland in deze vorm door te laten gaan. Met een dagdeel hulp van 2,5 uur is de organisatie al erg blij.”

Vooral een leuke week
Al met al kijkt de voorzitter toch terug op een zeer geslaagde week: “Het was vooral een hele leuk week met ook nieuwe activiteiten zoals kabouters zoeken in Bos Rijkee met het bosvrouwtje, Sneeuwwitje en Roodkapje. Dit paste natuurlijk helemaal bij het thema Bos. S(c)hool on wheels was te gast om de kinderen te vertellen en te laten beleven hoe het is om te leven en te sporten met een handicap. Er was een Youtube Vlogger op bezoek; Glennster. Op de beroependag was dit jaar ook een dj aanwezig en de brandweer die groots uitpakte met een brandende auto en een brandend huis.”

Huttendorp
Naast het tweede jaar van het huttendorp ,waar ruim 80 kinderen aan hebben deelgenomen, was er ook een mogelijkheid om vogelhuisjes te timmeren en vogels te zagen. Alle vogelhuisjes en vogels gaan samen een kunstwerk vormen dat in Bos Rijkee komt te hangen.

Dank
Voorzitter Cynthia wil graag iedereen bedanken die zich op wat voor manier heeft ingezet om dit event weer mogelijk te maken. Prins: “Dit evenement is echt een voorbeeld van een fijne samenwerking met verenigingen, stichtingen, bedrijven, vrijwilligers en gemeente Alblasserdam en daar mogen wij met zijn allen best dankbaar voor zijn en trots op zijn.”

Meer
Meer berichten en foto’s zijn te vinden op de website van Jeugdland en via de sociale media van Jeugdland. Jeugdland 2018 is van 20 augustus tot en met 24 augustus.

Foto’s: Peter Lodder en Richard Veen.