ALBLASSERDAM – ‘Transportridder’ Adri Maat adviseert de gemeente Alblasserdam om de stalen palen die op het industrieterrein zijn geplaatst, per direct te verwijderen. “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald,” aldus Maat die jarenlang directeur-eigenaar was van transportbedrijf MAAT uit Alblasserdam.

In een brief aan de gemeente schrijft de heer Maat: “Sinds enkele maanden zie ik dat op het bedrijventerrein Vinkenwaard door de gemeente  een aantal afbakeningspalen zijn geplaatst. Ik heb de indruk dat deze palen er neer gezet zijn om de trottoirbanden van de borders tegen het kapot rijden te beschermen. Door de plaatsing van deze palen is het voor vrachtwagencombinaties erg moeilijk om er doorheen te rijden en is het risico van schade aan de voertuigen groot. De plaats waar de palen staan is ondoordacht en slecht gekozen. Als je met de auto naast de palen staat, zijn deze vanuit de chauffeurspositie niet zichtbaar.”

Schade
Maat vervolgt: “Inmiddels is er door deze palen al veel schade aan voertuigen ontstaan, dit loopt in vele duizenden euro’s. Het gaat niet alleen om vrachtwagens maar ook personenwagens hebben aan de palen al veel schade opgelopen.”

Per direct weg
De Alblasserdammer besluit: “Het bedrijventerrein Vinkenwaard moet goed toegankelijk blijven voor het vrachtverkeer, dit is voor groot belang voor de daar gevestigde bedrijven, maar ook voor klanten die de bedrijven bezoeken. Ik zie het als een totale verkeerde inschatting van de gemeente en dat het van de gemeente niet de bedoeling is geweest om door de plaatsing van deze palen zoveel schade te berokkenen. Mijn advies is om per direct de palen te verwijderen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ik reken op jullie.”

Antwoord
Of de gemeente iets aan de situatie gaat veranderen, is nog onduidelijk. Een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam laat weten dat de heer Maat eerst zelf antwoord krijgt in een persoonlijke gesprek.

Gesprek
Het gesprek met de gemeente vindt komende week plaats. Adri Maat meldt: “Ik ben ervan overtuigd dat er een aanpassing moet komen. Ik zal mij hiervoor tot het uiterste inzetten.”

Schade
In de afgelopen maanden raakten voertuigen op het industrieterrein voor tienduizenden euro’s beschadigd. De zestien stalen palen werden in december 2016 voor 17.000 euro neergezet op het industrieterrein bij de Wattstraat en de Edisonweg. Terwijl men nog bezig was met het plaatsen van de palen, raakten al vier palen beschadigd door vrachtwagens. In de maanden die volgende, raakten nog meer palen en voertuigen beschadigd. In april belandde een vrachtwagen óp de paal. Medewerkers van een transportbedrijf waren urenlang bezig om de vrachtwagen van de weg te krijgen. Het voertuig kwam na de aanrijding namelijk met de onderkant klem te zitten op een stuk beton. Nadat de diesel uit de tank was gepompt, werd de vrachtwagen met een shovel omhoog getild. Vervolgens kon het betonblok eronder vandaan gesleept worden en kon de vrachtwagen de plaats van het ongeval verlaten.