ALBLASSERDAM – Een hond heeft deze week een schaap aangevallen in de weilanden achter de Zeelt in Alblasserdam. Het schaap, de jongste van de kudde van Biokaas Kinderdijk, liep een aantal diepe wonden op. Het voorval vond maandagavond 15 augustus 2017 plaats langs het Buitenpad. Hoe de hond bij het schaap kon komen is nog onduidelijk. Het dier is vermoedelijk òf door een sloot of langs een hek gegaan. Omstanders wisten de hond na de aanval bij het schaap vandaan te halen en wisten daarmee erger te voorkomen.

Eén van de medewerkers van André van Houwelingen van Biokaas Kinderdijk is direct langsgegaan, nadat de politie erover belde. De Van Houwelingen vertelt: “De wonden bleken te diep om rond te blijven lopen. Het schaap is gevangen en in de politiebus naar de boerderij gebracht. De veearts hadden we inmiddels gewaarschuwd; deze heeft de wonden gehecht en medicijnen gegeven.”

Kuur
Het lijkt erop dat het jonge schaap de aanval gaat overleven. “Op dit moment lijkt de kuur aan te slaan, maar het is altijd afwachten. Als het herstel verder goed gaat, zal het schaap waarschijnlijk zaterdag weer terug in de wei komen,” aldus de eigenaar.

Complimenten
De politie is maandagavond bij de hondeneigenaar langs geweest voor een gesprek. De man krijgt van Van Houwelingen complimenten voor zijn handelen: “De eigenaar van de hond is erbij gebleven en we hebben inmiddels al enkele malen contact gehad. Het handelen van de hondeneigenaar heeft ervoor gezorgd dat het schaap het overleefd heeft.”

Vaker
Overigens komt het in de buitengebieden van Alblasserdam regelmatig voor dat honden op schapen afgaan. In 2015 joeg een hond een schaap de sloot in. De brandweer moest er aan te pas komen om het dier uit de sloot te halen. In 2013 viel in hetzelfde gebied een herdershond een schaap aan. Het schaap raakte daarbij gewond aan de kop.

In 2015 werd langs het Buitenpad een schaap de sloot in gejaagd.

 

In 2013 werd er ook al een schaap aangevallen door een hond.