ALBLASSERDAM – De herdenkingsbijeenkomst die donderdagavond 10 augustus 2017 in het clubgebouw van de scouting in Alblasserdam werd gehouden, naar aanleiding van het plotselinge overlijden van twee jonge scouts, is door meer dan 200 mensen bezocht. Locoburgemeester Peter Verheij van Alblasserdam noemde de bijeenkomst na afloop ‘indrukwekkend en zeer verdrietig’. “Deze gebeurtenis is een kras op de ziel van Alblasserdam,” vertelde Verheij. Afgelopen maandag kwamen bij een auto-ongeluk in de Belgische Ardennen Martijn Scheepers (28) uit Alblasserdam en Kimberley Capelle (21) uit Nieuw-Lekkerland om het leven. Beiden waren lid van de scouting.

Omwille van de privacy had de scouting de pers verzocht niet aanwezig te zijn bij de bijeenkomst. Wel werd na afloop een persgesprek gehouden in het gemeentehuis. Daar deden Yvonne Snelders van Scouting Nederland en locoburgemeester Peter Verheij kort verslag van de avond.

Hartverwarmend
Yvonne begon en vertelde: “Vanavond is er een herdenkingsbijeenkomst geweest, naar aanleiding van het overlijden van Kimberley en Martijn. Het overlijden van deze twee betrokken en geliefde leden kwam niet alleen hard aan bij de scoutingvrienden die mee op zomerkamp waren, maar ook bij de overige leden van de scoutinggroep. Scouts uit heel Nederland en veel inwoners uit Alblasserdam en omgeving waren erg geraakt. Het medeleven dat de familie van de slachtoffers en scouting Alblasserdam hebben ontvangen, hebben ze beschreven als hartverwarmend.”

Tekening
Het eerste deel van de herdenkingsbijeenkomst was voor de jeugdleden en de ouders van de scouting. Yvonne licht toe: “Zowel Kimberley als Martijn heeft aan hen leiding gegeven. De jeugdleden kregen de kans om even met elkaar te praten en een tekening te maken. Zo konden zij op die manier uiting geven aan hun verdriet.”

Veel kracht
Het tweede deel van de avond had een meer open karakter. Meer dan 200 mensen kwamen langs om hun medeleven te betuigen. Yvonne: “Niet alleen mensen uit de omgeving, maar vanuit het hele land. Mensen konden daarbij iets in een herinneringsboek schrijven. De familie van zowel Kimberley als Martijn laat weten dat ze echt alle blijk van steun enorm op prijs stellen en dat het hen ook vooral veel kracht geeft. Ook de voorzitter van Scouting Alblasserdam, Wim Slagboom, is heel erg geraakt door alle blijken van medeleven en wil iedereen bedanken die steunt in deze moeilijke tijd.”

Diep triest
Locoburgemeester Peter Verheij sprak na afloop van een indrukwekkend en ook zeer verdrietige bijeenkomst. “De klap is erg groot voor scouts, vrienden, familie en andere mensen uit het dorp die hen kenden. De scoutingwereld is een hechte wereld en Alblasserdam een hecht dorp. Mensen staan elkaar hier ter zijde als het moeilijk is. Sommigen hadden vanavond een flashback naar een gebeurtenis van 35 jaar geleden bij de reddingsbrigade in Alblasserdam. Daarbij kwamen bij een auto-ongeval ook één of meerdere mensen om. En ook nu weer twee jonge mensen die in de kracht van hun leven een ongeval niet overleven. Dat is diep triest.”

Kras op de ziel
Verheij vervolgde: “Ik heb diep respect voor de Scouting Alblasserdam en Scouting Nederland hoe zij dit oppakken en hoe zij de kracht en energie vinden om dit te doorstaan. Veel mensen in Alblasserdam laten zich van hun beste kant zien in de warmte en hulp die zij bieden aan de nabestaanden, maar ook aan de gewonden en de andere scouts van deze groep die erbij zijn geweest. Het trekt bij hen, maar ook bij andere mensen in de regio diepe sporen. Het is een kras op de ziel van Alblasserdam.”

Ongeval
Martijn en Kimberley kwamen afgelopen maandag, 7 augustus 2017, om bij een auto-ongeluk in de Belgische Ardennen. De scouts waren sinds zaterdag in België op zomerkamp. Het ongeval gebeurde in de ochtend op de N89 tussen Samrée en La Roche-en-Ardenne. Martijn en Kimberley zaten samen met twee andere leden van de scouting in een auto en kwamen in botsing met een busje. Ze overleden ter plekke.

Weer thuis
De bestuurster, een 19-jarige vrouw uit Alblasserdam en een vierde inzittende van de auto, een 20-jarige vrouw uit Alblasserdam, werden per helikopter naar het Universitair Ziekenhuis in Luik gebracht. Yvonne van Scouting Nederland vertelt hierover: “Ze zijn met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, omdat het vermoeden bestond dat de verwondingen ernstig waren. In het ziekenhuis bleek dat ze zodanig hersteld waren dat ze uit het ziekenhuis ontslagen konden worden. Ze zijn op eigen gelegenheid met familie teruggereisd naar Nederland. Ze hebben wat lichte verwondingen. De klap zit vooral bij wat ze te verwerken hebben.”

Politieonderzoek
De politie is gestart met een onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Daarbij wordt gekeken hoe hard er is gereden en hoe het uiteindelijk zo mis heeft kunnen gaan. De scouts die bij het ongeval betrokken waren en mee op kamp waren, worden momenteel bijgestaan door slachtofferhulp.

Afscheid
Familie en vrienden zullen zaterdag afscheid nemen van Kimberley en maandag van Martijn. Het bijwonen van de uitvaart is voor iedereen die Martijn en Kimberley gekend hebben.