ALBLASSERDAM – De waterkwaliteit van het Lammetjeswiel in Alblasserdam is in orde. Dat meldt de gemeente Alblasserdam. Naar aanleiding van een drijflaag op het water van het Lammetjeswiel, die afgelopen dinsdag werd geconstateerd, heeft de Omgevingsdienst Midden-Holland monsters afgenomen en deze onderzocht op blauwalg. “De metingen zijn in orde en ook de drijflagen zijn inmiddels uit het water. De waarschuwing die uit voorzorg op het bord bij het strandje was geplaatst, wordt daarom weer weggehaald,” meldt de gemeente.

Waar de drijflagen uit bestonden, kan de Omgevingsdienst niet goed zeggen. Een woordvoerster van de gemeente vertelt: “Er zit altijd alg, kroos, vuil en blauwalg in het water. Het waterschap neemt elke twee weken een monster om de concentraties te controleren. Omdat de drijflaag op verhoogde concentratie blauwalg kon wijzen, werd er al een waarschuwing afgegeven. Nu blijkt dat de meting van afgelopen dinsdag geen verhoogde waarde van blauwalg laat zien. Ook is de inspecteur vanochtend nog gaan kijken en de drijflaag is ook weg. Dat bij elkaar genomen heeft tot de conclusie geleid dat de ODMH de waarschuwing kon intrekken. Uit voorzorg gaat het waterschap komende week weer meten.”

In een aantal sloten rondom het Lammetjeswiel zijn deze week ook drijflagen aangetroffen. Omdat de sloten niet bij het zwemwater horen, zijn deze lagen niet onderzocht / verwijderd.

Foto’s: Ruud Schilperoort en Peter Stam.