ALBLASSERDAM – Op het water van het Lammetjeswiel in Alblasserdam is dinsdag 1 augustus 2017 een drijflaag aangetroffen. Jan Wijninga, die de Facebookpagina van het Lammetjeswiel bijhoudt, stuurde in de ochtend foto’s van de situatie naar de gemeente. Op dezelfde ochtend werd tijdens een (reguliere) controle van het Waterschap inderdaad een drijflaag aangetroffen. Ook lag er een laag op een stilstaande poel op het strandje. Dit zou volgens de gemeente kunnen duiden op blauwalg.

Dinsdagochtend zijn er monsters genomen en uit voorzorg is een waarschuwingssticker op het bord bij het strandje geplakt. “We verwachten de uitslag van de watermonsters donderdag. De laag op de stilstaande poel wordt zo snel mogelijk opgeruimd. Blauwalg kan huidirritatie en maag- en darmstoornissen veroorzaken,” zo laat de gemeente Alblasserdam via haar website weten.

Wat de laag op het water heeft veroorzaakt is volgens de gemeente nog niet duidelijk: “De afgelopen vier jaar is de waterkwaliteit in het Lammetjeswiel steeds uitstekend geweest. Sinds mei 2014 staat er een pomp in het water om de waterkwaliteit op peil te houden.”

Foto’s: Facebook Lammetjeswiel / Jan Wijninga.