ALBLASSERDAM – In Alblasserdam zijn vragen en ongerustheid ontstaan naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant over GenX. Dat meldt de gemeente Alblasserdam dinsdag 25 juli 2017 op haar website. Afgelopen weekend meldde de Volkskrant dat Omwonenden van het bedrijf Chemours – het vroegere DuPont – er goed aan doen om geen fruit en groenten meer uit eigen tuin te eten. “De omgeving van de Dordtse teflonfabriek is namelijk veel sterker verontreinigd met het giftige GenX dan werd verondersteld. Dat zeggen toxicologen van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam die oppervlakten in de buurt van de fabriek bemonsterden en analyseerden,” meldde de krant.

“We merken dat dit artikel ook in Alblasserdam tot vragen en ongerustheid leidt. In april schreef wethouder Peter Verheij een column over dit onderwerp (zie ook de afbeelding onder dit artikel,red.) met daarin de reactie van het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam,” meldt de gemeente op haar site.

Betrouwbaar
In de column stelt Verheij: “Ons drinkwater is veilig en betrouwbaar en dat willen we voor de toekomst ook graag zo houden. Dan moeten wel lozingen van giftige stoffen in welke concentraties dan ook stoppen.”

Leidingwater
Eerder werd al bekend dat ook in Alblasserdams leidingwater GenX is aangetroffen. GenX is een technologie die wordt gebruikt om plastics (fluorpolymeren) te maken. Sinds 2012 gebruikt fabrikant Chemours uit Dordrecht de GenX-technologie als vervanging van het giftige PFOA. De fabriek heeft toestemming om per jaar enkele duizenden kilo’s afvalwater met GenX te lozen.

Wezenlijke dreiging
Drinkwaterbedrijf Oasen noemt deze lozing door Chemours een ‘wezenlijke dreiging’. In een brief aan de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid schrijft Oasen: “De naar het water te lozen hoeveelheid FRD-903 (GenX) is voor Oasen niet acceptabel. Bij een dergelijke omvang van de lozing van ‘FRD-903’ In de rivier zal de concentratie van deze stof in het uiteindelijke drinkwater op termijn boven de wettelijke norm uitkomen. Oasen is dan gedwongen aanvullende zuiveringsinstallaties te plaatsen Optreden van de provincie Zuid-Holland is noodzakelijk.”

Effecten GenX
Welk effect GenX precies heeft, is nog niet duidelijk. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de stof ‘mogelijk kankerverwekkend voor de mens’ en heeft het ‘effecten op de lever’. “Bij het vaststellen van de gezondheidskundige grenswaarde heeft het RIVM een extra veiligheidsmarge gehanteerd, vanwege onder andere onzekerheid over de mate waarin FRD-903 ophoopt in het lichaam,” zo stelt het RIVM.

Veilig en betrouwbaar
Drinkwaterbedrijf Oasen benadrukt in een persbericht dat het drinkwater nog steeds veilig en betrouwbaar te drinken is. “We vinden nergens de stof GenX boven de veilig geachte en zeer strenge norm. We moeten zorgen dat dit ook zo blijft. Als de lozing van Chemours doorgaat dan zijn we genoodzaakt om in de toekomst extra zuiveringsstappen bij te bouwen. Dat kost miljoenen en we vinden dat die rekening niet op het bordje van onze klanten terecht moet komen. Daarom ondersteunen we de beweging van de overheid om de vergunning van Chemours af te bouwen.”

Het artikel van de Volkskrant is hier te lezen. De column van wethouder Peter Verheij staat hieronder.