NIEUW-LEKKERLAND – Twee jongens hebben vrijdag 21 juli 2017 nabij de brug bij de Oude Zijdeweg in Nieuw-Lekkerland een kist met oefenmunitie gevonden. In de kist zaten meer dan 700 ongebruikte losse patronen; in de volksmond ook wel ‘losse flodders’ genoemd. De bijzondere vondst werd gedaan door Geert-Jan de Bie (14) uit Nieuw-Lekkerland, die samen met zijn vriend Evert de Vreede (13) bij de brug aan het zwemmen was.

“We waren aan het zoeken naar iets leuks. Eerst zagen we een verkeersbord in het water liggen. Die gingen we uit het water halen. Onder dat bord voelde ik nog iets met mijn voeten,” vertelt Geert-Jan.

Opgedoken
De tiener, die door het troebele water niet goed kon zien wat het was, nam een flinke duik en haalde het kistje boven water. Op de kant maakten de vrienden de metalen box open. Evert vertelt: “Toen zagen we dat er meer dan 700 kogels in zaten. Het kistje was waterdicht, want alle pakjes zijn droog gebleven.”

Politie
Trillend van spanning werd 112 gebeld om de politie op de hoogte te brengen van de vondst. In eerste instantie werd het Team Explosieven Verkenning (TEV) van de politie opgeroepen om het kistje op te halen. Toen bleek dat het om zogenoemde ‘blank cartridges’ ging, werd de inzet van dit team afgezegd. Wel kwamen twee agentes ter plaatse om de kist met de oefenmunitie op te halen. De agentes complimenteerden de jongens voor het melden van de bijzondere vondst. Beloofd werd dat de jongens, indien mogelijk, het kistje op een later moment terug zouden krijgen. Uiteraard wel zonder inhoud. De losse patronen zullen worden vernietigd.

Militaire oefening
Hoe de kist in het water is beland, is nog niet helemaal duidelijk. Het is goed mogelijk dat de kist in augustus 2012 of in juni 2014 te water is geraakt bij de Zijdebrug tijdens oefeningen van de Koninklijke Landmacht. Militairen oefenden in 2012 bij de brug voor officieren in opleiding van het Regiment Genietroepen. In 2014 oefenden tachtig militairen van de elfde bevoorradingscompagnie van de Koninklijke Landmacht in de omgeving van Nieuw-Lekkerland.

In 2012 werd er bij de Zijdebrug geoefend door militairen.

Ook in 2014 werd in de regio een militaire oefening gehouden.