ALBLASSERDAM – Een jongeman uit Alblasserdam is dinsdag 18 juli 2017 in de rechtbank van Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De twintiger werd op 14 mei 2017 door de politie betrapt op het bezit van een flinke hoeveelheid harddrug.

De Damdorper vertelde te kampen met een verslaving. Inmiddels is hij naar eigen zeggen gestart met afkicken. “Dat gaat tot nu toe goed, omdat ik met een aantal mensen niet meer om ga en het niet in de omgeving is. Als het in de omgeving is, kan ik het niet laten staan,” vertelde de man.

De ruim driehonderd gram aan harddrug was volgens de twintiger goed om ‘met 5 à 6 man zeker een heel weekend door te komen’.

Eis
De officier van justitie vertelde: “Het gaat hier om een flinke hoeveelheid. De richtlijn van het Openbaar Ministerie voor dit feit is een gevangenisstraf van een maand. In dit geval zal ik dat niet eisen, omdat meneer zelf hulp is gaan zoeken. Laat onverlet dat het spul veel kapot maakt. Meneer is zelfs onder invloed drug betrokken geweest bij een aanrijding. Ik zal daarom een forse taakstraf van 120 uur eisen, waarvan 80 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.”

Korting
De rechter ging met deze eis mee en legde de gevraagde straf op. Omdat de Alblasserdammer één dag heeft vastgezeten op het politiebureau, kreeg meneer twee uur ‘korting’ op de werkstraf. De komende tijd zal de twintiger 38 uur onbetaalde arbeid moeten verrichten.

Tevreden
Meneer vertelde tevreden te zijn met de eis en de uitspraak. “Ik vind het een goede straf. Ik hoop wel dat ik ‘m in het weekend mag uitvoeren.” Zowel de Damdorper als de Openbaar Ministerie deden direct afstand. Daarmee is de uitspraak van de rechter definitief.

Harddrug
Harddrugs (ook wel: zware narcotica of zware bedwelmingsmiddelen) zijn drugs waarvan de Nederlandse overheid vindt dat ze een onaanvaardbaar risico met zich meebrengen. Dit risico ligt met name op het gebied van de gezondheid en het verslavend effect. De verboden middelen staan genoemd op Lijst I van de Opiumwet.