ALBLASSERDAM – Nadat afgelopen vrijdag op een aantal plaatsen in Alblasserdam de eikenprocessierups is aangetroffen, is maandag 10 juli 2017 een gecertificeerd boomverzorger gestart met de bestrijding ervan. Hij verwijdert in beschermende kleding de volledige nesten, die over het algemeen hoog in de boomtoppen zitten. De verwachting is dat alle nesten uiterlijk dinsdag verwijderd zijn. De rupsen zijn onder meer in de eikenbomen in het Lammetjeswiel aangetroffen. De boomverzorger heeft de bomen rond de ligweide maandagmorgen direct aangepakt om de overlast zo snel mogelijk te beperken.

De eikenprocessierups heeft zogenaamde brandharen met stoffen die een op allergie lijkende huiduitslag veroorzaken. Contact met de haren kan zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken. De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met mensen en dieren. Met name honden kunnen er ook last van hebben. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf.

Omdat de haartjes huiduitslag kunnen veroorzaken heeft de gemeente vrijdag, na het aantreffen van de eikenprocessierupsen, de bomen met daarin de nesten afgezet met waarschuwingslint. Ook is een gespecialiseerde boomverzorger gewaarschuwd, die maandagochtend vroeg met de bestrijding is begonnen.

“Dit jaar is er sprake van meer overlast dan voorgaande jaren. Dit komt waarschijnlijk door het droge, warme weer van de laatste weken,” zo is te lezen op de website van de gemeente. “Ziet u in het dorp een eikenboom met daarin de eikenprocessierups? Meld dit dan via het Meldpunt Openbare Ruimte, dan zorgen we ervoor dat het nest zo snel mogelijk wordt verwijderd.”

Foto’s: Facebookpagina Lammetjeswiel.