KINDERDIJK – Scheepsbouwer IHC heeft deze week de tweede Beagle® 8 sleephopperzuiger te water gelaten in Krimpen aan den IJssel. Vrijdag, direct na de tewaterlating, werd het schip direct naar de werf in Kinderdijk gesleept. Daar zal het vaartuig afgebouwd worden. De SHANTI SAGAR 18 ligt voor de SHANTI SAGAR 17, die momenteel ook nog wordt afgebouwd in Kinderdijk en in maart van dit jaar te water werd gelaten.

De IHC Beagle® serie is ontworpen met een aantal standaardfuncties, waaronder high performance baggerpompen, een innovatieve rompvorm en een ergonomisch ontworpen brug lay-out en consoles. Door het modulaire ontwerp kunnen de schepen – zowel tijdens de bouw als in een later stadium – worden aangepast aan specifieke behoeften. Zo zullen de SHANTI SAGAR 17 en 18 worden ingezet voor baggerwerkzaamheden op uitdagende grondsoorten, en worden daarom uitgerust met een zwaardere sleepkop en een verhoogd voortstuwingsvermogen. Dit type baggerschip past bij het gewenste profiel van Adani, het grootste private havenbedrijf van India, daarom besloot het bedrijf om vorig jaar twee Beagle® 8 schepen te bestellen.

Elke Beagle® 8 is uitgerust met IHC’s Trailspeed Controller (TSC) en Eco Pump Controller (EPC). De door IHC ontwikkelde controller zorgt voor een constante snelheid tijdens het baggeren, wat leidt tot hogere gemiddelde productieresultaten en een consistentere mengselsamenstelling. De EPC vermindert overmatige cavitatie, slijtage en brandstofverbruik. Eenvoudige bediening van de sleephopperzuiger wordt mogelijk gemaakt door de Intuitive Hopper Controle Chair (IHCC). De ergonomische stoel is uitgerust met bedieningen in de armleuningen, waarmee de operator het volledige baggerproces kan uitvoeren.

Foto’s: Cees van der Wal en Peter Stam.