ALBLASSERDAM – De geldautomaat van de SNS Bank langs de Van Eesterensingel in Alblasserdam wordt maandag 10 juli 2017 weggehaald. Dat meldt de SNS Bank in een brief aan haar klanten. Volgens Ton Timmerman, directeur van de klantenservice van de bank, wordt de automaat uit voorzorg weggehaald.

“Het beschikbaar stellen van contant geld brengt de afgelopen tijd grote risico’s met zich mee door plofkraken. Onze geldautomaat op de Van Eesterensingel zit dicht bij woningen. Voor de veiligheid van de omwonenden halen we onze geldautomaat daarom uit voorzorg weg,” aldus Timmerman.

Plofkraak
In 2011 werd de betreffende automaat al eens in het holst van de nacht opgeblazen. Drie tot vijf personen veroorzaakten rond 3.00 uur een explosie en gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor. Bij een plofkraak wordt een geldautomaat tot ontploffing gebracht met bijvoorbeeld gas. Vervolgens worden de bankbiljetten die dan toegankelijk zijn meegenomen.

Oud-Alblas
In de afgelopen jaren zijn steeds meer geldautomaten uit de regio verdwenen. Zo werd de automaat van ING op het Scheldeplein weggehaald, omdat daar volgens ING ‘heel gering’ gebruik van werd gemaakt. Het verwijderen van de enige geldautomaat in Oud-Alblas zorgde voor veel ophef in het dorp. Er werden 700 handtekeningen opgehaald om de Rabobank duidelijk te maken dat er behoefte was aan een automaat in het dorp. De actie had niet het gewenste resultaat. De automaat verdween uiteindelijk uit Oud-Alblas.

Kostbaar
Het aantal geldautomaten daalt sinds 2008 sterk in dorpen in Nederland. Volgens de banken is de behoefte aan contact geld minder geworden, doordat er steeds meer online wordt betaald. Volgens geldtransporteur Brink’s zouden er minder geldautomaten zijn, omdat deze te kostbaar gevonden worden door banken.

Ruim zes jaar geleden vond bij de automaat een plofkraak plaats.