ALBLASSERDAM – Politici hebben afgelopen week een boottocht gemaakt over de wateren in de Alblasserwaard. Doel was inzicht te verschaffen in de vaarwegen in het gebied en de mogelijkheden hiervan. Verder werd duidelijk gemaakt wat de voordelen van een sluis bij de Dam zouden kunnen zijn en welke verbeteringen er gemaakt kunnen worden bij de sluis bij de Overwaard bij Kinderdijk. De wens bestaat om daar een geautomatiseerde sluis van te maken, zodat niet bij iedere aanvraag iemand de sluis handmatig hoeft te bedienen.

Politici
In de diverse boten zaten onder meer wethouder Arjan Kraijo en zijn gezien, Freek de Gier van de VVD, Arco Strop en Arie van ’t Zelfde van het CDA, Marko Stout van de D66, Orhan Yilmaz van de PvdA en Dirk Hamer en Arjan Maat als burgerinitiatiefnemers van Herbouw de Sluis. De deelnemers kwamen op uitnodiging van Arie den Boer, tweede voorzitter van Watersportvereniging d’Alblasserwaerdt en groot voorstander van de herbouw van de sluis tussen de rivier de Noord en de rivier De Alblas bij Alblasserdam.

Route
De boottocht ging onder meer door de gemeenten Alblasserdam, Giessenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Molenwaard. De boten voeren in de ochtend weg uit de haven van het Damdorp en kwamen laat in de middag aan op De Alblas. Hoewel het de hele dag regende, vonden de deelnemers de tocht toch geslaagd.

Herbouw sluis
Na afloop kregen de deelnemers een certificaat voor het houden van de Recreatievaart Schouw. In een begeleidende brief meldt Arie den Boer: “Wij vinden dat de herbouw van de grote sluis van Alblasserdam en de modernisering van de sluis in de Middelkade een prominenten plaats moeten hebben in de ambitie en visie van de centrum ontwikkeling van Alblasserdam als entreezone voor de Alblasserwaard.”

Stichting
Eerder werd al de Stichting Schutsluis Alblasserdam opgericht. Daarin zaten onder meer een aantal Alblasserdamse (burger) raadsleden. Omdat er in de toekomst wellicht een raadsbesluit genomen moet worden over de sluis, zijn de politici, op advies van de burgemeester, uit de stichting gegaan. Wanneer er een concreet voorstel wordt gedaan voor een sluis, is nog onbekend. Momenteel vindt nog onderzoek plaats naar mogelijkheden en kosten.

Met dank aan
De dag werd mede mogelijk gemaakt door onderstaande personen die hun speedboot, sloep of motorkruiser beschikbaar stelden: Jan Korteland en Stephan Bahlman, Joost Pull ter Gunne en Vera van Uden, Arie den Boer, Bep van Veenendaal en Perry Stuart, Kees van der Linden en Steven van der Linden, Martin Driftenaar, Evert Swijnenburg.