ALBLASSERDAM – Zaterdag 1 juli 2017 werd er voor de allerlaatste keer een Wiekslag-zwemexamen afgenomen in zwembad Blokweer in Alblasserdam. Na de zomervakantie worden de zwemlessen van Zwem- en poloclub Wiekslag samengevoegd met de lessen van zwembad Blokweer en valt het geheel onder de Beheer Stichting Sport Alblasserdam (BSSA). 43 jaar lang bood Wiekslag de zwemlesmogelijkheid.

1974
Burgemeester Jaap Paans, die zaterdag de diploma’s uitreikte, vertelde vooraf nog enkele bijzonderheden over de Wiekslagzwemlessen. “De zwemles is ontstaan na een idee van badjuf Marijke Hoogeveen die het jammer vond dat tijdens de polotrainingen het kikkerbadje niet in gebruik was. Op 1 januari 1974 was het zover en werd de eerste zwemles gegeven,” vertelde de burgemeester.

Veertig gulden
Hij vervolgde: “Het eerste halfjaar heeft Ria Spek leskaarten verkocht. De kosten voor een kaart bedroegen veertig gulden voor vier maanden. In september 1974 is Ria Spek ook les gaan geven. Dit doet zij tot op heden. Blokweerpersoneel, Leen Kooyman, Joop de Borst en Marijke Hoogeveen hebben in de beginjaren ook belangeloos les gegeven. De samenwerking is dus niet nieuw. René Heuseveldt, welke nog steeds werkzaam is in Blokweer, was behulpzaam met het testen van de kinderen. Blokweer personeel bepaalde toen wie wel en wie niet af mocht zwemmen.”

Inge de Bruijn
Verder vertelde Paans dat zwemster Inge de Bruijn haar A-diploma en haar B-diploma bij Wiekslag heeft gehaald. “Jullie kunnen dus in de voetsporen treden van deze olympisch kampioene.”

7500 diploma’s
In de afgelopen 43 jaar heeft Wiekslag ongeveer 7500 diploma’s mogen uitreiken. De Wiekslagvrijwilligers hebben hun werk altijd kosteloos gedaan.

Chips
Nadat de burgemeester alle diploma’s had uitgereikt, kregen de kinderen nog een zakje chips mee als extra beloning voor hun prestatie.