ALBLASSERDAM – Zaterdag 24 juni 2017 was zwembad Blokweer in Alblasserdam het decor van het Nationaal Schoolzwemkampioenschap. Voor ZPC Wiekslag, als organiserende vereniging, een spannende dag. Zij hadden nooit eerder zo’n groot evenement georganiseerd: 26 scholen, waaronder de Alblasserdamse basisscholen Het Kompas en De Twijn, (per school 6 deelnemers en een of twee teambegeleiders), 50 vrijwilligers, 24 officials, en natuurlijk de supporters. Een grote logistieke operatie, waarvan de voorbereidingen al op vrijdagavond door een grote groep vrijwilligers werden gestart.

Burgemeester en voorzitter KNZB
Het Nationaal Schoolzwemkampioenschap werd rond half twee in de sporthal geopend met toespraken door de burgemeester van Alblasserdam, Jaap Paans,  de voorzitter van de KNZB, Marius van Zeijts, en door de manager van Sportcentrum Blokweer, Ad van ’t Hof. Nadat de kinderen zich hadden omgekleed konden zij als herinnering met mascotte Swimba op de foto.

Saskia de Jonge
Oud-Topzwemster Saskia de Jonge was ook tijdens het kampioenschap aanwezig om de kinderen tijdens de wedstrijden te ondersteunen. Het programma bestond uit diverse onderdelen: 6 x 25 meter vrije slag, 50 meter vrije slag voor de groepen 7/8, 25 meter vrije slag voor de groepen 5/6 en 3/4, 50 meter rugslag voor de groepen 7/8 en 25 meter rugslag voor de groepen 5/6 en 3/4.  Het slotstuk was de ludieke estafette waar de kinderen met allerlei materialen twee banen moesten afleggen.  Saskia de Jonge gaf samen met vijf zwemmers van Wiekslag eerst het voorbeeld hoe de estafette gezwommen moest worden.

Alblasserdamse scholen deden het erg goed
De prijsuitreiking werd door de burgemeester Jaap Paans en Saskia de Jonge verricht. De uitslag werd vanaf de laatste plaats naar de eerste plaats genoemd. Bij de achtste plaats klonk luid gejuich uit de Alblasserdamse hoek want Het Kompas was op die plaats geëindigd. Toen uiteindelijk de top 3 genoemd ging worden, bleek dat De Twijn een derde plaats had behaald. De kinderen van De Twijn met hun begeleider Milou Julicher waren dolblij: “Derde van Nederland, dat is een fantastische prestatie. ” Omdat vanuit de beide Alblasserdamse scholen geen begeleiding was, is deze verzorgd door vrijwilligers van de Wiekslag, met goede resultaten.

Opvallend in de uitslag was dat de beste drie van de provinciale kampioenschappen Zuid-Holland ook hier 1, 2 en 3 waren: Montessorischool uit Wassenaar, De Bron uit Hendrik Ido Ambacht en dus De Twijn uit Alblasserdam.

De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement. “Het was een daverend succes, verzorgd door de Wiekslag in een uitstekende samenwerking met het Sportcentrum Blokweer en BSSA.” Bij de KNZB is inmiddels aangegeven dat Alblasserdam ook volgend jaar graag dit kampioenschap wil organiseren.