ALBLASSERDAM – De 54-jarige Alblasserdammer Johan Gaal heeft zaterdag 24 juni 2017, uit handen van burgemeester Jaap Paans de draaginsigne Nobelprijs VN-militairen ontvangen. De heer Gaal was door een onbekende voor de herinneringsmedaille voorgedragen bij het Ministerie van Defensie in verband met zijn inzet als militair in 1982 en 1983 in Libanon. De uitreiking vond plaats op de Nederlandse Veteranendag die zaterdag werd gehouden.

Chauffeur
De Damdorper heeft in het totaal acht maanden gediend in Libanon. “ Ik ging voor zes maanden, maar had het er zo naar mijn zin dat ik nog twee maanden langer ben gebleven. Ik was in Libanon de chauffeur van de kapitein en daar had ik mazzel mee, want ik heb zodoende daar het hele gebied gezien. We zijn half Libanon doorgereden. Nu heb je IS, maar toen zaten daar 66 verschillende groepen.”

Terugschieten mocht niet
De heer Gaal zat, met enkele tientallen andere Nederlanders, in barakken op een berg in Al Yatun in Libanon. De vijftiger herinnert zich nog goed dat hij op een dag werd beschoten. Hij vertelt: “De kogels sloegen in de radio. Ik kan je zeggen: dan ben je geen grote vent meer hoor. Terugschieten mocht niet. Dat waren de regels. En toch, al met al, heb ik er een mooie en bijzondere tijd meegemaakt.”

Zolder
Na het opspelden van de insigne en het uitreiken van de oorkonde, liet de veteraan op de bovenverdieping van zijn woning aan de Jan U Smithof de herinneringen aan de Libanontijd zien aan de burgemeester. Onder meer een fotoalbum, een gebiedskaart en de blauwe baret werden bekeken. Voor mevrouw was er een mooie bos bloemen.

Insigne
(Oud)-militairen komen in aanmerking voor het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen als zij tussen 1956 en 1988 minstens 30 dagen aaneengesloten in het buitenland zijn ingezet voor vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties (VN). Het draaginsigne wordt namens de minister van Defensie door de Commandant der Strijdkrachten toegekend.