ALBLASSERDAM -De ophaalbrug bij de Haven in Alblasserdam staat in ieder geval tot en met donderdag omhoog. De reden hiervoor is dat de ‘Werfbrug’ recent enkele malen bijna is vastgelopen. Het vermoeden is dat de hoge temperaturen een rol spelen bij deze storing. In de afgelopen jaren werd de brug diverse keren voor langere periodes open gezet vanwege warmte.

De gemeente laat weten: “We zijn met ingenieursbureau IV-Infra een onderzoek gestart naar de oorzaak van de storing. Lopende het onderzoek adviseert het ingenieursbureau de brug omhoog te zetten bij temperaturen boven de 25 C. Op deze manier voorkomen we problemen met de doorvaart van de pleziervaart. De overlast blijft beperkt voor fietsers en voetgangers die tijdelijk een andere route moeten kiezen. Voor extra veiligheid hebben wij hekken geplaatst voor de toegang naar de brug.”

In 2003 is de ophaalbrug aan de Haven in Alblasserdam buiten gebruik gesteld en is de val (klep) in open stand vastgezet. In oktober 2010 is gestart met de renovatie van de brug, waarbij deze in zijn geheel is gedemonteerd en na herstel weer is opgebouwd. De werkzaamheden vonden plaats als onderdeel van de projecten Haven Zuid en Alblasserwerf. 1-6-2011 is de brug opgeleverd en weer in gebruik genomen. Twee jaar later was er 110.000 euro nodig omdat de brug vastliep door een instabiel landhoofd. In 2014 werd de brug omgedoopt tot ‘Werfbrug’. Deze naam werd in samenspraak met de Historische Vereniging West-Alblasserwaard bedacht. De naam van de brug heeft betrekking op het feit dat hier vroeger diverse werven gevestigd waren. Als ‘ondertitel’ heeft de brug meegekregen: ‘Verbinding tussen de werven’.

In 2016 was de brug enige tijd buiten gebruik door een kapotte veer.