ALBLASSERDAM – Twee bewoners van de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam krijgen samen 15.690 euro aan planschadevergoeding. Dit omdat de gemeente voor het project ‘Noord- en Landzigt’ het bestemmingsplan heeft gewijzigd. De gemeente vergoedt de planschade en zal het bedrag vervolgens verhalen op de projectontwikkelaar. “Daarvoor is een planschadeverhaalovereenkomst met de ontwikkelaar getekend,” zo laat een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam maandag 12 juni 2017 weten.

Het gaat in het hele project om twee bewoners. Er zijn niet meer bewoners die planschade hebben ingediend.

De zegsvrouw van de gemeente legt uit wat planschade inhoudt: “Planschade is schade die je als inwoner lijdt doordat de gemeente het bestemmingsplan wijzigt waardoor andere dingen in je woonomgeving mogelijk zijn zoals in dit geval woningbouw. Je kunt dan denken aan zaken als waardevermindering van de woning en het verlies van woongenot of geluidsoverlast.”

Noord- en Landzigt
Het woningbouwproject Noord- en Landzigt is door een nauwe samenwerking van de gemeente Alblasserdam en projectontwikkelaar Reuvers ontwikkeld. Binnen het Trosgebouw dat jarenlang leeg stond, zijn acht woningen gerealiseerd. Daarnaast bestaat het project uit zeven geschakelde dijkwoningen, vier geschakelde polderwoningen en een vrijstaande polderwoning. De woningen werden in september 2015 opgeleverd.