ALBLASSERDAM – Afgelopen zaterdag, 10 juni 2017, werd in Alblasserdam de Veteranendag gehouden. Een dag bedoeld voor Alblasserdammers en Papendrechters die dienden in oorlogsomstandigheden. “Er zijn rond de zestig veteranen geweest. De opkomst is elke keer weer spannend. Het is gelukkig een groeiende groep met ook steeds meer jongere veteranen. We zijn zeer tevreden,” zo laat de organisatie weten.

De Veteranendag startte met koffie en gebak in De Damsteen. Vanaf 10.30 uur begon in de naastgelegen Grote Kerk aan het Cortgene een concert, verzorgd door het Regiment fanfare Garde Grenadiers en Jagers.

Gedichten
Tijdens het concert werd een aantal gedichten voorgedragen, die door de leerlingen uit groep 7 van basisschool De Schalm waren gemaakt. De leerlingen hebben in de afgelopen weken aan een project met het thema ‘veteraan’ gewerkt. De kinderen kregen onder andere een veteraan in de klas op bezoek, die daar voorlichting heeft gegeven. De leerlingen die de mooiste gedichten hadden gemaakt, kregen een prijs. Dit waren Koen de Vries en Aram Soeteman. Zij hebben per persoon twee vrijkaarten gewoon voor het Nationaal Militair Museum.

230 euro
Na het concert werd een vrijblijvende collecte gehouden. Dit leverde 230 euro op. Het geld gaat naar het Ted Meines Fonds. Met het Ted Meines Fonds wordt, in samenwerking met Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen, de oorlogsgravenstichting en het vfonds, een aparte plek gerealiseerd waar veteranen – en desgewenst hun partner – begraven kunnen worden, of bijgezet in een urnenmuur.

Groepsfoto
Na afloop van het concert vertrokken de veteranen onder begeleiding van de fanfare richting het Raadhuisplein. Na de groepsfoto op het bordes, volgde een lunch.

Burgemeester Jaap Paans, die het veteranenconcert opende, twitterde na afloop: “Ere wie ere toekomt! Dank en eerbetoon voor inzet voor volk, vaderland en wereldvrede! #anjer,”

Volgend jaar zal de Veteranendag voor Alblasserdammers en Papendrechters in Papendrecht worden gehouden.

Foto’s: Wim Roos en Peter Stam.