PAPENDRECHT / ALBLASSERDAM – Het Openbaar Ministerie wil dat de 44-jarige Raymond S. uit Papendrecht voor acht maanden cel krijgt, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Dat bleek donderdag 1 juni 2017 in de rechtbank van Dordrecht. S. heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan het helen, stelen en verduisteren van diverse auto’s. De Papendrechter zou onder meer een BMW hebben gestolen tijdens een proefrit in Alblasserdam.

Op de aanklachtenlijst van het OM stonden 6 verdenkingen. Voor één van de verdenkingen, het stelen van kentekenplaten op 2 augustus 2016 in Papendrecht, vroeg de officier van justitie bij nader inzien vrijspraak, omdat dit niet bewezen kon worden. “Een getuige heeft gezien dat iemand de kentekenplaten van de auto heeft gehaald. Drie kwartier later werd meneer aangetroffen met de kentekenplaten. Ik heb een fors vermoeden dat meneer die platen heeft gestolen, maar kan dit niet wettig en overtuigend bewijzen. Het kan ook zijn dat iemand anders ze eraf heeft gehaald. Ik zal daarom op dit punt vrijspraak vragen,” vertelde de aanklager.

Uitstel
De vijfde verdenking, het stelen van een auto  en kentekenplaten in Hardinxveld-Giessendam, wordt op een later moment behandeld, omdat de advocaat nog een getuige wil horen.

Spookrijden
De heling van een Seat Leon in Papendrecht, het verduisteren van een BMW in Alblasserdam, het wegnemen van een Volkswagen Golf in Dordrecht en het helen van een Ford Grenada in Wijk en Aalburg konden wat het OM betreft wel worden bewezen. Bij één van de feiten ging de man er spookrijdend bij de Kiltunnel vandoor.

Strafblad
De Papendrechter, die naar eigen zeggen al zijn hele leven handelt in auto’s, heeft in de afgelopen jaren al een zeer uitgebreid strafblad opgebouwd. Met name voor het helen / stelen van auto’s. Daarnaast is de man al eerder veroordeeld voor belediging en huiselijk geweld. Tijdens de zitting van donderdag 1 juni 2017 zei de man zich van geen kwaad bewust te zijn. Bij de ene auto zaten geen papieren, bij de andere geen platen en de gestolen BMW uit Alblasserdam zou hij bij iemand in Dordrecht hebben gekocht. “Ik ga niet naar papieren van een sloopauto vragen,” vertelde de veertiger.

Proefrit
De BMW die op 25 mei 2016 werd weggenomen tijdens een proefrit vanuit de Magnoliastraat in Alblasserdam, werd op 16 augustus door de eigenaar en zijn vader bij toeval aangetroffen. Toen de auto ook nog eens open ging met de reserve-autosleutel was het voor vader en zoon duidelijk: dit is de gestolen auto. “Verdachte ziet de twee bij de auto en gedraagt zich uiterst verdacht. Hij gaat onder een vrachtwagen liggen en kan niet aangeven van wie hij de auto heeft verkocht. Bovendien wordt verdachte door de vader van de eigenaar van de auto herkend als degene die op 25 mei een proefrit kwam maken,” vertelde de officier van justitie.

In elkaar geslagen
Volgens de verdachte is het verhaal anders: “Ze riepen mijn naam. Toen liep ik er naartoe en werd in elkaar geslagen. Ik had de auto gewoon eerlijk gekocht en opgeknapt. Dat meneer mij heeft herkend vind ik bijzonder, want hij verklaarde in mei bij de politie dat ik blond haar had. Dat heb ik niet en heb ik nooit gehad. En nu zou hij mij ineens herkennen als de autodief…”

Juist blij zijn
Dat de gedupeerde Alblasserdammer geld wil, omdat er cd’s, zonnebrillen uit de auto zijn verdwenen en omdat de trekhaak eraf is gehaald, vindt de verdachte vreemd. “Hij mag juist blij zijn dat hij de auto zo heeft teruggekregen. Ik had er een heel nieuw set wielen ondergezet, nieuwe remblokken ingezet en ik had de auto laten keuren.”
Schadevergoeding
De officier is het daar niet mee eens en eist dat de Raymond 924 euro schadevergoeding gaat betalen aan de Alblasserdammer. De andere gedupeerden krijgen wat het OM betreft geen geld. In een aantal gevallen is er geen vordering in gediend en in één geval kan de heling wel worden bewezen, maar het stelen niet.

Eis
De eis van het Openbaar Ministerie is dat S. acht maanden gevangenisstraf krijgt, waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Omdat meneer al drie maanden vastzit, zouden er in het totaal drie maanden celstraf overblijven. Daarnaast wil het OM dat S. reclasseringstoezicht krijgt. Tot slot wil het OM dat Raymond de 61 dagen cel die hij bij een vorige veroordeling voorwaardelijk opgelegd kreeg, nu alsnog bovenop zijn straf krijgt.

Uitspraak
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.