ALBLASSERDAM – Kunstwerk Anamorphosis van kunstenaar Rosalinde van Ingen-Schenau wordt na de zomer geplaatst in het havengebied van Alblasserdam. “Inwoners van de gemeente Alblasserdam hebben hier zelf voor gekozen,” zo laat de gemeente in een persbericht weten. Maandagavond 22 mei 2017 konden Alblasserdammers tijdens een inloopavond in De Portier en via de website van de gemeente hun stem uitbrengen op één van de drie ontwerpen die een beoordelingscommissie had geselecteerd. In totaal zijn er 75 stemmen uitgebracht. Kunstwerk Anamorphosis kreeg met 67% de meeste stemmen.

Dorien Zandvliet, wethouder kunst en cultuur: “Ik ben blij dat zoveel mensen gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid om te stemmen. We vinden het belangrijk dat inwoners konden meebepalen welk kunstwerk er komt. Het havengebied is namelijk van en voor iedereen.”

16.000 euro
Voor het kunstwerk is een budget van 16.000 euro beschikbaar, meldt de gemeente op Facebook. In een eerder persbericht werd gemeld dat het het kunstwerk wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, gemeente Alblasserdam, Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, Kookgemak en Tourist Info. Woensdag 24 mei laat de gemeente weten dat niet juist is, maar dat het kunstwerk gefinancierd wordt door de gemeente Alblasserdam en de provincie Zuid-Holland.

Selectie
Een beoordelingscommissie bestaande uit Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, Kookgemak, Tourist Info en vertegenwoordigers van het cultureel netwerk Alblasserdam hebben samen uit meerdere voorstellen drie kunstwerken geselecteerd. Het kunstwerk moet, wat de gemeente betreft, een bijdrage leveren aan het aantrekkelijker maken van het gebied.

Live
De bijeenkomst waar de ontwerpen werden getoond en toegelicht was live te volgen op de facebookpagina van de gemeente Alblasserdam. Ook kon men vragen stellen via facebook. “De inwoners reageerden positief op deze mogelijkheid,” stelt de gemeente.

De winnaar.

De andere kunstwerken waaruit gekozen kon worden, zijn hieronder te zien.