ALBLASSERDAM – Jesajahly van der Elst en Kieke Keijzer, twee kinderen van basisschool De Schalm in Alblasserdam, hebben een plattegrond en een leeg tekenvel gekregen uit handen van Monique Fluitsma, bestuurder van PIT kinderopvang & onderwijs waartoe De Schalm behoort. Hiermee gaven ze het startsein voor de vernieuwing van het plein van het kindcentrum.

“Ons plein is aan een metamorfose toe,” vertelt Tanja Laging, directeur van De Schalm. “We willen er graag een groen speelleerplein van maken. Een plein waar je kunt spelen, bewegen, leren, ontdekken en uitrusten. Omdat onze kinderen de experts zijn in spelen, vragen we hen om hun droomplein te maken. Ze kunnen dit alleen verzinnen, maar natuurlijk kunnen ze ook samenwerken met andere kinderen. Ook ouders, familie en/of vrienden mogen meedenken en doen.”

De kinderen hebben tot 31 mei de tijd om hun ideeën bij hun leerkracht in te dienen. Na deze fase van ‘denken en dromen’ gaat de school verder met ‘doen’. Laging: “We kijken met elkaar per groep welke ideeën we het beste vinden en gaan die dan samen met een tuinontwerper vormgeven. Dit ontwerp presenteren we vervolgens aan alle kinderen en hun ouders. Daarna ondergaat ons plein een metamorfose en gaan we het met elkaar onderhouden.”

De kinderen hebben wel een aantal wensen voor het vernieuwde plein meegekregen. Het ideale speelleerplein van De Schalm stimuleert wat de school betreft bewegen en spelen, biedt mogelijkheden om te ontdekken, bevat natuur, kan worden gebruikt als buitenlokaal en is de hele dag open en daarmee ook voor de kinderen uit de buurt. “We zijn heel benieuwd wat de kinderen bedenken en vervolgens beschrijven, tekenen, plakken, schilderen enzovoort,” besluit directeur Laging.