KINDERDIJK – Een touringcar met daarin ruim vijftig Franse kinderen en vijf begeleiders is woensdagmiddag 17 mei 2017 met pech gestrand in Kinderdijk. Tot laat in de avond werd gepoogd de bus weer aan de praat te krijgen. Dit lukte echter niet, waardoor de groep met 14 –en 15-jarige scholieren op straat stond. Het gezin Van Rijswijk, dat aan de Molenstraat in Kinderdijk woont, besloot ’s avonds om de Franse pubers en hun begeleiders onderdak te bieden in hun woning.

Jacqueline van Rijswijk vertelt: “Ze zijn gisteren naar Kinderdijk gekomen om de molens te bekijken. Rond 16.00 uur wilden ze weer naar huis, maar deed de bus het niet meer. Een monteur is tot elf uur ‘s avonds bezig geweest, maar kreeg het niet voor elkaar. Al die tijd zaten de kinderen, die we van drinken hebben voorzien, in de graskant. Ik zei ’s avonds tegen mijn man: ‘ik ga zo niet naar bed.’ Ik heb zelf ook kinderen en je wilt toch niet dat de bus strandt in Frankrijk en dat je kinderen daar in de nacht in het gras moeten zitten? We hebben toen besloten alles maar bij ons naar binnen te halen. Normaal had dat niet gekund, maar deze week wel want ik heb vakantie. Ook onze kinderen Sander en Marloes hebben goed meegeholpen.”

Pluim voor de bakker
Voor de scholieren van College Belle Étoile in Montivilliers werden verspreid door het huis slaapplaatsen gecreëerd. Er werd geslapen op kussen op de grond, in stoelen in de kamer en in de bus. Ook konden de kinderen gebruik maken van het toilet. Vroeg in de ochtend werd Bakker Stam gebeld voor brood. Mathijs, de man van Jacqueline vertelt: “De bakker heeft ruim voldoende brood gebracht en hij wilde er niets voor hebben. De bakker verdient echt een dikke pluim.”

Voorbeeldig
Ook de kinderen verdienen wat Jacqueline betreft een pluim: “Ze gedragen zich zó voorbeeldig. Het zijn echt heel aardige en rustige mensen. Ze hebben hier in groepen gegeten, want allemaal tegelijk gaat niet. Gelukkig heb ik altijd veel voorraad in huis. We hebben koffie gezet en eieren gekookt. Het was hier net een gaarkeuken.”

Geen hulp
Minder tevreden is het Kinderdijkse gezin over de hulp vanuit de overheid. Mathijs: “Er zijn allerlei instanties gebeld voor hulp, maar iedereen liet het afweten. Donderdagochtend werd de gemeente Molenwaard gebeld, maar daar kregen we geen contact.” De gemeente Molenwaard laat weten dat door een technische storing het calamiteitennummer donderdagochtend helaas niet werkte. De gemeente noemt het ‘geweldig’ dat het Kinderdijkse gezin de gestrande personen heeft opgevangen.

Planning
De planning is dat de 56 Fransen donderdagochtend met een andere bus worden opgehaald en naar een hotel in Den Haag worden gebracht. De kapotte bus zal vervolgens door een bergingsbedrijf meegenomen worden naar Iveco in Alblasserdam. Na de reparatie zal de touringcar naar Den Haag rijden om de scholieren daarvandaan weer mee te nemen naar Frankrijk.