ALBLASSERDAM – De eerste twee inzamelrondes van, sinds de invoering van de oranje afvalbakken voor plastic, metaal en drankenkartons (PMD) in Alblasserdam zijn achter de rug. Er werd 77.000 kilo PMD-afval opgehaald. Dat is 50.000 kilo meer dan vorig jaar. De hoeveelheid restafval daalde in april van 370.000 kilo in 2016 naar 286.000 kilo in 2017. Daarmee komt Alblasserdam nu op 171 kilo restafval per inwoner per jaar.

Blij
Wethouder Peter Verheij vertelt: ”Ik ben heel blij met deze resultaten. Onze inwoners gebruiken de nieuwe container steeds meer. De daling van het restafval geeft aan dat we op de goede weg zijn naar ons doel: 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Ik hoop van harte dat alle inwoners uiteindelijk meedoen. De bewustwording wordt steeds groter, dat zien we ook aan het aanbieden van groente-, fruit en tuinafval. In het eerste kwartaal 2017 steeg dit van 208.000 kilo naar 263.000 kilo. Ik zie het als een gezamenlijke uitdaging om ook de volgende stappen richting de 100 kilo te zetten!”

Eigen container
Begin dit jaar is het scheiden van PMD anders aangepakt. Sinds maart heeft iedere inwoner met een tuin een nieuwe plastic container met oranje deksel. Daarnaast zijn de locaties van de oranje verzamelcontainers herverdeeld. Inmiddels hebben bijna 4300 huishoudens de PMD container aangeboden om te legen, van de 5.541 containers die zijn uitgedeeld.