ALBLASSERDAM – De 62-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die zaterdag 6 mei 2017 gewond raakte bij een fietsbotsing op de West-Kinderdijk, ter hoogte van de loods van Mercon in Alblasserdam, kreeg net vóór de botsing een hersenbloeding en raakte vermoedelijk daardoor uit koers. Dat laat mevrouw Rotmans, de vrouw van de gevallen fietser woensdag 10 mei weten. In eerste instantie ging men er vanuit dat de fietsers op elkaar waren gebotst doordat de situatie bij de oude loods langs de dijk niet heel overzichtelijk is.

Traumahelikopter
Het ongeval gebeurde zaterdag aan het begin van de avond. De Ambachter kwam in botsing met een Alblasserdammer en kwam vervolgens ten val. De Alblasserdammer bleef ongedeerd, maar de man uit Hendrik-Ido-Ambacht verloor het bewust zijn en liep verwondingen aan het hoofd en een arm op. Ambulances, politie en een traumahelikopter kwamen ter plaatse voor eerste hulp.

Redelijk
Pas in het ziekenhuis kwam het slachtoffer weer bij kennis. “Het gaat inmiddels naar omstandigheden redelijk, maar het geheugen en de spraak zijn aangetast door de hersenbloeding. Zelf kan hij zich niets van het ongeval herinneren,” vertelt mevrouw Rotmans. Meneer ligt momenteel nog in het ziekenhuis. Hij zal op korte termijn overgeplaatst worden naar een revalidatiecentrum.

Kritiek
Onder het artikel en op sociale media werd stevige kritiek geuit richting de gemeente Alblasserdam. Veel mensen vinden dat de gemeente actie moet ondernemen om het deel West-Kinderdijk bij de Mercon-loods veiliger te maken. Wethouder Peter Verheij laat woensdag via Twitter weten dat ook hij graag ziet dat de loods wijkt voor het fietspad. “Maar eigendom, waterkering en ontwikkeling Mercon Kloos laten dat nu (nog) niet toe. Als gemeentebestuurders van Alblasserdam hebben we alles gedaan wat we kunnen. In de huidige omstandigheden is dit de minst slechte optie,” aldus Verheij.

Bizar
Mevrouw Rotmans noemt het een ‘bizarre toevalligheid’ dat haar man precies op het lastige punt bij de Mercon-loods een hersenbloeding heeft gekregen. “Door de bloeding is hij uit gaan wijken met de fiets en zo tegen een andere fietser gebotst en gevallen. Onderzoek van een neuroloog wees uit dat er sprake was van twee beschadigingen. Eén van de bloeding vóór de botsing en één door de val op het hoofd.”