ALBLASSERDAM – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verdenkt meerdere Alblasserdamse transportbedrijven van fraude. Dat meldt de ILT desgevraagd. Bij de betreffende bedrijven is de boekhouding ingenomen voor nader onderzoek. Om welke bedrijven het gaat wil de ILT nog niet zeggen. De Alblasserdamse ondernemers kregen in maart en april een onaangekondigde controle, omdat er een verdenking was van onder andere schijnconstructies.

De controles richtten zich naast schijnconstructies op zwartwerken, misbruik van uitkeringen, manipuleren van rij- en rusttijden. Bij schijnconstructies gaat het erom dat personeel dat in dienst is van een buitenlandse vestiging, door de Nederlandse vestiging wordt aangestuurd. Dat is verboden.

Controles
Behalve de Alblasserdamse transportbedrijven, werden er ook transportbedrijven in Noord-Brabant (2), Limburg (2), Flevoland (1) en Amsterdam (1) gecontroleerd. In een enkel geval verdenkt de inspectie een bedrijf ervan zijn buitenlandse vrachtauto’s alleen voor vervoer binnen Nederland in te zetten. Dat is aan een limiet gebonden.

Opvallend
“Opvallend is dat geen enkel bedrijf de registraties van rij- en rusttijden van de chauffeurs op orde heeft. Het vermoeden is dat enkele bedrijven de registraties manipuleren. Op alle overtredingen staan forse boetes. In geval van schijnconstructies vraagt de ILT aan buitenlandse inspectiediensten om nadere controles in hun land,” zo meldt een woordvoerder van de inspectiedienst.

Oneerlijke concurrentie
De ILT werkt in het Transport Informatie en Expertise Centrum (TIEC) samen met de Inspectie SZW, politie en douane. Via deze samenwerking wordt informatie gebundeld. Zij pakken samen alle vormen van oneerlijke concurrentie in het transport aan, zoals het inzetten van goedkoop personeel via schijnconstructies. De woordvoerder van de ILT legt uit: “Dit zijn bedrijfsconstructies waarbij de feitelijke situatie afwijkt van de op papier gesuggereerde situatie. Hierbij is sprake van oneigenlijke concurrentie op arbeids- en marktvoorwaarden waarbij ondernemingen een grotere marge kunnen realiseren of een lagere ritprijs aan kunnen bieden. Dat is oneerlijke concurrentie voor vervoerders die hun werk wel volgens de regels doen.”

Schijnconstructies
In 2016 en in 2017 zijn tot nu in totaal 64 bedrijven onderzocht. In circa 80 procent van de gevallen stelden de diensten schijnconstructies en/of overige misstanden vast.