OUD-ALBLAS – Vele tientallen inwoners van Oud-Alblas hebben hun straat en huis verlicht en versierd. Dit nadat Oranjevereniging Marijke in Oud-Alblas, die dit jaar zeventig jaar bestaat, hiertoe opriep. Straten hebben een eigen thema. De één heeft gekozen voor ‘het boerenleven’, de ander voor ‘verkeer’ en een derde heeft ‘fietsen’ als thema.

Wie door Oud-Alblas rijdt, ziet door het hele dorp zo’n 200 Oud-Alblasvlaggen en tal van creatieve, grappige versieringen. Soms met een serieuze ondertoon, zoals op het Westeinde, waar men ‘verkeer’ als thema koos. “Misschien toch maar zulke stadse fratsen introduceren, om in deze drukte een uitrit te creëren,” zo is te lezen bij een namaak-verkeerslicht langs de weg.

Even verderop staat een ‘Red Bull-auto’ met daarboven het bord: “Alleen Verstappen (Formule 1-coureur Max Verstappen, red.) mag hier het gas intrappen.” Nog weer verder ligt een trekschuit in het water met daarbij de tekst: “Is het file op de A15? Loopt het op de sluipweg de spuigaten uit? Neem dan de trekschuit.”

Langs de Noordzijde kunnen passanten meedoen met een cryptische puzzeltocht, waarmee prijzen te verdienen zijn. De andere straten die meedoen zijn: Kastanjelaan, Kooiwijk, Peperstraat, Iepenlaan, Peppellaan, Weideveld, Wilhelminalaan, Dorpsstraat, Brugstraat, Noordzijde, Oosteinde, Westeinde, Lindenlaan, Voorwetering, Berkenlaan, Margrietlaan, Julianaweg en Bernhardweg.

De ‘verlichtingsweek’, ter ere van het 70-jarig bestaan van Oranjevereniging Marijke, duurt tot en met vrijdag 5 mei 2017. De Oranjevereniging stelt drie prijzen beschikbaar voor de mooist versierde en origineelst versierde straten.

Tekst en foto’s: Peter Stam.