OUD-ALBLAS – Bij de polder Grote Nes in Oud-Alblas is deze week afval gedumpt. Dat meldt Waterschap Rivierenland Alblasserwaard.  “Moeten we dan echt camera’s op gaan hangen?,” vraagt het Waterschap zich op Twitter af. Het dumpen van afval is een groeiend probleem. Regelmatig vinden natuurbeheerders autowrakken, bouw- en drugsafval, maar ook steeds meer zwerfvuil, zoals picknickresten en meeneemverpakkingen van eten en drinken. Schattingen over zwerfafval lopen inmiddels uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar.

Het meeste afval breekt maar moeizaam af in de natuur. Een aluminium blikje doet er 80 tot 200 jaar over, een plastic drankflesje al gauw 10 jaar. Ze vormen bovendien een risico voor mens en dier. Zo kunnen dieren verstrikt raken in plastic sixpack-houders en kunnen plastic bakjes waar water in blijft staan bronnen van ziektes vormen. Gedumpte tuinplanten kunnen gaan woekeren en drugs- en bouwafval zorgen regelmatig voor ernstige verontreiniging van de bodem.

Het illegaal storten van afval is een overtreding van artikel 13 van de Wet Bodembescherming en artikel 10.2 van de Wet Milieubeheer. Op de overtreding staat een boete van vele honderden euro’s.

Foto: Waterschap Rivierenland.