OUD-ALBLAS – Donderdag 27 april 2017 vierde koning Willem-Alexander zijn vijftigste verjaardag. Dat deed hij niet alleen. Samen met de stad Tilburg, maar ook met veel andere inwoners van Nederland vierde hij zijn verjaardag. Oranjeverenigingen organiseerden deze dag veel activiteiten, zo ook de Oranjevereniging Marijke uit Oud-Alblas. De dag startte in Oud-Alblas wat nat maar om half negen was het droog en verzamelden zich meer en meer mensen op het schoolplein van de Groen van Prinstererschool aan de Alexanderstraat om zo met elkaar naar het kerkplein te gaan.

Aubade
Op het kerkplein werd het een gezellige drukte. Om klokslag 9 uur begon de voorzitter van de Oranjevereniging, Hans den Ouden, met het welkomheten van de gedecoreerden mevrouw A.M. Willemse-Hardam en mevrouw M. Houweling. Ook burgemeester Van der Borg werd welkom geheten. Na het zingen van enkele liederen, waaronder het Molenwaardlied, sprak de burgemeester nog enkelen woorden richting de inwoners van het dorp. De burgemeester vertelde: “Oud-Alblas is hét Koningsdorp van Molenwaard. Alles ziet er prachtig uit en is mooi versierd in verband met het zeventigjarig bestaan van de Oranjevereniging.”

Wilhelmus
Na het zingen van het Wilhelmus, wat werd begeleid door de Graafstroomfanfaren, werd er getoost op het zeventigjarig bestaan van ‘Marijke’. Onder begeleiding van de fanfaren liepen de belangstellenden richting het feestterrein aan de Beemdweg. Daar was het Oranjeterras open. Verder stond er een springkussen en om 10 uur was er een politiehondenshow.

Hondenshow
Deze hondenshow werd verzorgd door de politiehondenvereniging uit Hardinxveld-Giessendam. Met vier verschillende honden werd er een aantal demonstraties gegeven. De demonstraties bestonden uit onderdelen waar normaal gesproken examen voor wordt gedaan. Deze onderdelen worden dan ook vaak getraind. Na de hondenshow was er nog penaltyschieten.

Zeskamp
Ook dit jaar was er weer een zeskamp. In het totaal deden er 8 teams mee. Onderdelen waren onder anderen: A-lopen en kangoeroerace. Het was al met al een geslaagde Koningsdag. Het weer was verrassend en de Oranjevereniging hoopt op veel bezoekers tijdens de verlichtingsweek die tot 5 mei duurt in Oud-Alblas.

Tekst en beeld: Bart Vlot.