ALBLASSERDAM – De profkoers van de New Energy Tour, die op 20 mei 2017 verreden zou worden en zou finishen in Alblasserdam gaat niet door. Dat laat wethouder Arjan Kraijo woensdag 26 april 2017 aan de gemeenteraad van Alblasserdam weten. De organisatie van de professionele koers kan door werkzaamheden langs de Lekdijk bij Nieuw-Lekkerland de veiligheid voor de 180 deelnemers en het publiek niet garanderen.

De aankomst van de profkoers zou via Nieuw-Lekkerland, langs de molens van Kinderdijk over de Oost-Kinderdijk zijn, om tenslotte te finishen ter hoogte van het gemeentehuis in Alblasserdam. Omdat op dit moment de dijkverbetering plaatsvindt aan de Lekdijk nabij Nieuw-Lekkerland, is dit gedeelte niet goed begaanbaar om hier de wielrenners over te laten rijden.

Wethouder Kraijo legt uit: “De juridische verantwoording van de veiligheid ligt bij de aannemer die het werk uitvoert. Bij eventuele ongelukken zou de aannemer aansprakelijk zijn. Dit kan niet door de organisatie worden overgenomen. De veiligheid van de wielrenners staat voorop. Vanuit de gemeente Alblasserdam is alles gedaan wat in het vermogen ligt om mee te denken, te adviseren en te sturen om de wedstrijd door te laten gaan, binnen de randvoorwaarden van veiligheid en bereikbaarheid van Alblasserdam. Uiteindelijk heeft de organisatie New Energy Tour op basis van gesprekken met het Waterschap Rivierenland en de aannemer besloten om de professionele wielerkoers niet door te laten gaan.”

Jan de Vos van de organisatie van de New Energy Tour vertelt: “Het is zo jammer, want we hebben er keihard voor gewerkt, maar als de veiligheid niet honderd procent gegarandeerd kan worden, moeten we het niet doen.”

In een persbericht van de New Energy Tour is te lezen dat de andere activiteiten die georganiseerd zouden worden, wel doorgaan: “Alle gesprekken over alternatieven hebben geen oplossing geboden. Hoe vervelend dit ook is, we moeten de race een jaar gaan verschuiven. De New Energy Toertochten (4 afstanden) en de lokale evenementen de Dag van de Fiets gaan gewoon door.”

Wethouder Kraijo vult aan: “De overige elementen van de Dag van de Fiets, zoals de toertocht en de activiteiten op het Raadhuisplein, gaan wel gewoon door. Een nieuw programma wordt voorbereid en zal spoedig bekend gemaakt worden.”

Eerder werd al bekend dat de gemeente Alblasserdam 16.000 euro uit zou trekken voor de toertocht en ‘De dag van de fiets’. Het college van burgemeester en wethouders besloot unaniem mee te werken aan het mogelijk maken van de activiteiten op de ‘dag van de fiets’ en de toertocht. Betreft de finishplaats voor de profkoers, was wethouder Peter Verheij (SGP) tegen. Bij topsport wordt naar zijn mening redelijke grenzen van bewegen en gezondheid overschreden en ligt de focus op extreme prestaties en de persoon van de sporters zelf. Hij vindt dit onderdeel van het evenement niet passen bij het karakter van Alblasserdam. Net als eerder bij de ZLM Tour wenst Verheij geen medewerking te verlenen aan deze onderdelen van het evenement. Daarnaast vindt hij dat er geen gemeentelijk belastinggeld besteed moet worden aan een commercieel evenement. Tijdens een gemeenteraadscommissievergadering sloot de SGP in Alblasserdam zich aan bij de mening van de wethouder.