NIEUW-LEKKERLAND – Het was in Nieuw-Lekkerland al jarenlang een geliefde traditie: ballonnen oplaten na de aubade tijdens Koningsdag / Koninginnedag. Daar komt dit jaar een einde aan. In de afgelopen jaren kwamen er regelmatig mails binnen van milieuactivisten die stelden dat het oplaten van ballonnen veel schade toebrengt aan het milieu. Ook een aantal inwoners van Nieuw-Lekkerland heeft aan het Oranjecomité laten weten moeite te hebben met de traditie.

Daarom heeft het bestuur van de Oranjevereniging in overleg met de sponsors besloten om vanaf heden deze traditie niet meer voort te zetten. “Sommige mensen zullen blij zijn met dit besluit; anderen zijn wellicht teleurgesteld. Gelukkig hebben we een heel mooi alternatief gevonden. Tijdens en na de aubade zal door een bellenblaasartiest een prachtige bellenblaasdemonstratie verzorgd worden. Ook alle kinderen krijgen een bellenblaas om de bellenblaasartiest hierbij een handje te helpen,” aldus Simone van Ballegooijen namens de Oranjevereniging Nieuw-Lekkerland.

Het complete Nieuw-Lekkerlandse koningsdagprogramma van 2017 is hier te zien.

In Alblasserdam werd het oplaten van ballonnen twee jaar geleden ook al afgeschaft.

Foto: Willem de Wolf.