ALBLASSERDAM – Aan een vrachtwagen van een bedrijf uit Alblasserdam is vrijdag 14 april 2017 flinke schade ontstaan, nadat de chauffeur in botsing kwam met een ijzeren paaltje. Dit gebeurde in de Wattstraat in Alblasserdam. Door de aanrijding werd het met beton gevulde en in beton gestorte paaltje uit het wegdek gereden. Aan de vrachtwagen ontstond voor vele duizenden euro’s schade. De bewuste paal werd, samen met vijftien andere palen, eind 2016 door de gemeente Alblasserdam op het industrieterrein geplaatst.

Bescherming
De palen werden geplaatst om de plantenbakken langs de weg te beschermen. De betonnen randen om de bakken werden namelijk zeer regelmatig stuk gereden door vrachtverkeer. De plaatsing van de paaltjes kostte ongeveer 17.000 euro.

Protest
Diverse ondernemers tekenden protest aan tegen de plaatsing. “Ieder weldenkend mens weet dat dit niet werkt. Zeker niet op deze manier,” zo liet het bedrijf HeartForCars, gevestigd aan de Edisonweg en met uitzicht op de palen, via Twitter weten. De gemeente Alblasserdam antwoordde: “De oplossing is bedacht met bedrijven. Het probleem is niet de draaicirkel, maar de gekozen route. Het is aan bedrijven om hun klanten en leveranciers te wijzen op de juiste route via Wensveenrotonde en ventweg.” HeartForCars reageert met: “Niemand gezien voor dat advies. De rijroute had beïnvloed kunnen worden door de inrichting van de weg.”

Eerste dag kapot
Tijdens de plaatsing in december 2016 werden al vier palen beschadigd doordat vrachtwagens de objecten hebben geraakt tijdens het nemen van de bochten. Ook in de maanden erna werden de paaltjes vele malen geraakt. Volgens de ondernemers uit de buurt is er al voor tienduizenden euro’s aan schade ontstaan. Zowel aan vrachtwagens, als aan personenauto’s. “Ik kwam er pas nog met de zijkant van mijn Jaguar tegenaan,” vertelde één van de ondernemers terwijl hij langsreed.  Een woordvoerster van de gemeente benadrukte eerder al dat chauffeurs zelf verantwoordelijk blijven voor het rijden van schade: “Het blijft de verantwoordelijkheid van een chauffeur om een bocht goed te nemen. Als je twijfelt, neem je eerst de rotonde en pak je de bocht vanaf de andere kant.”

Uren bezig
Medewerkers van een transportbedrijf zijn vrijdag urenlang bezig geweest om de vrachtwagen van de weg te krijgen. Het voertuig kwam na de aanrijding namelijk met de onderkant klem te zitten op een stuk beton. Nadat de diesel uit de tank was gepompt, werd de vrachtwagen met een shovel omhoog getild. Vervolgens kon het betonblok eronder vandaan gesleept worden en kon de vrachtwagen de plaats van het ongeval verlaten. Tot slot is het ontstane gat in het straatwerk dichtgemaakt.