ALBLASSERDAM – De heer Cees Stam verzorgde afgelopen week in de grote zaal van de Havenkerk in Alblasserdam een lezing voor leden van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) en andere belangstellenden. Het thema was ‘De crash van de ‘Mission Belle’-B17 G’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de pauze gaf de Stichting B17 G een toelichting op de plannen voor het plaatsen van een monument op de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland ter hoogte van ‘het Zwaantje’.

Vervolgens werd het boek Mission Belle gepresenteerd dat geschreven is door Barry Ouweneel. André Hoogendoorn, voorzitter van de stichting, overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Dirk van der Borg van Molenwaard. Lovende woorden en een fraai boeket bloemen waren er voor de auteur. Zij bewerkte alle beschikbare gegevens tot een leesbaar en boeiend verhaal over tien dappere mannen van wie er drie de crash niet hebben overleefd. Naast deze gebeurtenis vertelt het boek over de ervaringen van de overlevenden in verschillende krijgsgevangenkampen. Na afloop van de presentatie benadrukte Barry dat Theo Jansen, secretaris van de HVWA, de grote motor achter het boekje is geweest. ,,Hij was de enige schakel tussen mij en de leden van de monumentencommissie, onder ander via  uitvoerig mailverkeer.”

Het fraaie boekwerkje met veel foto’s kost 9,95 euro en is op verschillende adressen verkrijgbaar. In Nieuw-Lekkerland bij Theo Jansen (Lage Boezem 27), Schoenmakerij Verhaar (Dorpslaan), Kapsalon Ageeth (Standerdmolen) en Simons Huishoudelijke artikelen (Kleyburgplein). In Alblasserdam is het alleen op zaterdagmorgen van 09.00-12.00 uur te koop bij de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (Cortgene 3) en bij Trudy’s Lingerie (Dam).

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Geert Ouweneel.

Voorzitter André Hoogendoorn overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Dirk van der Borg.

Voorzitter André Hoogendoorn overhandigde auteur Barry Ouweneel een fraai boeket bloemen.