Tegenwerkende dief in de houdgreep door personeel Hornbach

ALBLASSERDAM – Een 53-jarige man uit Papendrecht is dinsdag 4 april 2017 bij bouwmarkt Hornbach aan de Kelvinring in Alblasserdam aangehouden voor diefstal. Winkelpersoneel betrapte de man op het stelen van goederen en spraken de Papendrechter hier op aan. Vervolgens ontstond er een conflict, waarbij het personeel van de bouwmarkt zich genoodzaakt zag om de man naar de grond te werken, in de houdgreep te houden en 112 te bellen.

Niet veel later kwamen drie politie-eenheden met spoed ter plaatse. De vijftiger werd vervolgens in de boeien geslagen en meegenomen naar het bureau.

 

22 reacties

 1. Een 53-jarige man ! ! !
  Hebben zijn ouders hem niet geleerd dat ; ,,wie steelt is een dief ” ?

 2. @K ; ,, Mag dit, juridisch gezien, wel wat het winkelpersoneel doet? ”.
  Hij heeft nog geluk gehad dat ze hem alleen in bedwang hebben gehouden en velen het met @willem eens zullen zijn alleen het aantal tikjes is misschien aan de krappe kant @willem .

 3. Let op.
  Die medewerkers worden vervolgd wegens buitensporig geweld en kunnen een schade vergoeding ophoesten.Zo gaat dat in dit land.En de dader lacht zich de knopen van zijn gulp’.Leve de Nederlandse rechters.
  Welterusten

 4. Mag ik als burger een verdachte aanhouden?

  Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden.
  •De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.
  •De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.
  •Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is hij of zij weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dat geldt voor een aanhouding door de politie, maar ook voor een aanhouding door burgers.

 5. @K, dat mag inderdaad. Je mag een winkeldief staande houden tot de politie is gearriveerd, als hij zoals deze onverlaat dusdanig protesteert blijft er niets anders over dan hem in de houdgreep te houden. Je mag een winkeldief echter niet met opzet mishandelen, want dat is eigen rechter spelen en dan maak je jezelf ook strafbaar.

  Van winkeldiefstal is echter pas sprake als hij met goederen die niet betaald zijn de kassa is gepasseerd en geen aanstalten maakt om de goederen te gaan betalen.

 6. Arresteren is iets anders dan staande houden Kaat Mossel.Dat mag namelijk niet.
  Een burger mag niet iemand dwingen on zijn gegevens te geven zoals zijn naam b.v.

 7. @dirk, even beter begrijpend lezen. Bij staande houden wordt niet om gegevens gevraagd.

 8. @Art 53 Tnx! Had ik niet verwacht, want je mag hier niet zoveel 😉 Top gehandeld dus!!

 9. Staande houden is iets heel anders dan een arrestatie Kaat.Was het eerste wat ik
  geleerd heb bij mijn behaalde basisdiploma beveiliging.

 10. het byzondere aan een particuliere staande houding is dat je toch goed moet opletten wat je wel / niet mag

  stel je betrapt een inbreker
  mag je hem met gepaste dwang vasthouden ja dat mag
  mag je hem vastbinden om te voorkomen dat tie ervandoor gaat nee dat mag weer niet.

 11. Ja wel herrfick dat mag wel je mag een inbreker wel vast binden waneer dat nodig is als de inbreker bijvoor beeld tegen werk of probeert te ontsnapen !

 12. @ousama@ mail, je mag hem niet opsluiten in een kast, dat is vrijheidsberoving. Dus volgens mij mag je hem ook niet vastbinden. Iemand staande houden is een precaire situatie waarbij je goed moet blijven nadenken waar je mee bezig bent, zodat je ook jezelf niet strafbaar maakt. Het zal niet de eerste keer zijn dat het slachtoffer uiteindelijk ook in de rechtbank terecht komt ivm. onrechtmatig toegepast handelen.

 13. Is geoorloofd om als burger in actie te komen en een tikje mag ook best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *