ALBLASSERDAM / NIEUW-LEKKERLAND – De politie doet nieuw onderzoek naar een verkrachtingszaak uit 2001, waarbij een jongeman zich vergreep aan een 12-jarig meisje uit Alblasserdam. In de afgelopen weken zijn diverse personen door het zogenoemde Cold Case-team van de politie benaderd over de zestien jaar oude zaak. Het team wil voorlopig nog niet specifiek ingaan op het onderzoek.

“Ze geven aan dat ze in zijn algemeenheid oude kapitale delicten onderzoeken, ook zonder dat er concrete verdachten in beeld zijn. Dat geldt ook voor deze zaak. Dossierstudie zorgt er voor dat wellicht (nieuwe) getuigen worden gehoord of gezocht en forensisch onderzoek plaatsvindt. Kortom, de kansen die zij zien, zullen benut worden,” zo laat een woordvoerster van de politie weten.

Zestien jaar geleden
De zedenzaak vond zestien jaar geleden, op dinsdagmorgen 30 januari 2001 tussen 08.30 en 08.45 uur, plaats in Nieuw-Lekkerland. Die ochtend fietste een toen 12-jarig meisje uit Alblasserdam van huis richting haar school in Lekkerkerk. Op de Middelweg in Nieuw-Lekkerland werd het meisje aangesproken door een jongeman die aan het hardlopen was. De jongen vroeg aan het meisje of zij hem een lift wilde geven. De jongen nam vervolgens plaats op het zadel en het meisje ging achterop zitten. Na een stukje gefietst te hebben, zette de jongen ineens koers richting de sportvelden achter Sporthal De Klipper. Toen het meisje aangaf dat ze die kant niet op moest, begon de jongen haar verbaal te bedreigen. Hij nam het meisje mee, klom over een laag hekje dat toegang gaf tot de sportvelden en vergreep zich aan haar. Daarna maakte hij zich lopend uit de voeten. Het ontredderde meisje liet haar fiets staan en keerde lopend huiswaarts. Daar werd uiteindelijk de politie gewaarschuwd en werd een groot onderzoek gestart.

Eerder aangesproken
Later bleek dat op de bewuste dinsdagochtend ook twee andere meisjes werden aangesproken door de dader. Dit gebeurde in de Brunel in Alblasserdam en nabij de Witte Brug tussen Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland. Deze meisjes reden snel door. Verder is er mogelijk een link tussen een voorval op 13 december 2000, dat plaatsvond op de Tollensteeg in Wijngaarden. Een 19-jarige vrouw werd toen rond 06.30 uur benaderd door een lopende man. Mogelijk is deze man dezelfde als degene die anderhalve maand later het misdrijf in Nieuw-Lekkerland pleegde.

275 tips
In de maanden die volgden werd uitgebreid recherchewerk verricht. In de lokale media was er herhaaldelijk aandacht voor de zaak. Ook het programma Opsporing Verzocht besteedde er aandacht aan middels een reconstructie van de zaak en het tonen van een compositiefoto. Ondanks het feit dat er zo’n 275 tips bij de politie binnenkwamen, is de dader tot op heden niet gevonden.

Signalement
De dader, die nu waarschijnlijk ergens tussen 35 en 40 jaar oud is, droeg op 30 januari 2001 een blauw petje met als opschrift ‘Van Dam’. Een bedrijf uit de Krimpenerwaard gaf deze petjes vanaf oktober 2000 uit als relatiegeschenk. De politie riep zestien jaar geleden mensen die in het bezit waren van een dergelijke pet op, om zich te melden bij de politie. Het signalement van de dader luidde toen als volgt: “Leeftijd tussen de 20 en 25 jaar, lengte 1,75 tot 1,80 meter, middel blond haar, normaal postuur, hij droeg witte trainingsschoenen, een blauw met rood trainingspak en de genoemde pet.”

Tips
De politie wil de zaak uiteraard nog steeds graag oplossen. De komende tijd zal er daarom nader onderzoek worden gedaan door het ‘Cold Case-team’. Tips over de zaak / dader kunnen altijd bij de politie worden doorgegeven. Dit kan via 0900-8844. De dader, die wellicht spijt heeft, kan zich ook via hetzelfde nummer melden bij de politie.

Over het misdrijf verschenen onder meer de onderstaande artikelen in weekblad De Klaroen.